Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

4 Λόγοι για να φάει καποιος καλαμπόκι.

4 Λόγοι για να φάει καποιος καλαμπόκι.

Το Καλαμπόκι είναι ένα παραδοσιακό κέρασμα το καλοκαίρι που μπορεί να προσθέσει μερικά θετικά στη διατροφη μας.

Το Καλαμπόκι καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και ήταν (και εξακολουθεί να είναι) η βάση της διατροφης σε πολλά μέρη του κόσμου. Μια καλή πηγή βιταμινών Β1, Β5 και C, το καλαμπόκι παρέχει πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που περιλαμβάνουν:
1.Φυτικες ινες,Απαραιτητες για τη καλη γαστρεντερική λειτουργία και τον έλεγχο του βάρους.
2.Φυλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών και στη προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας.
3.Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των επινεφριδίων.
4.Λουτεΐνη για υγιή όραση.

Δοκιμάστε το καλαμπόκι ψητό, βραστό ή στον ατμό, μονο του ή με λίγο ελαιόλαδο.
Εναλλακτικά, συνδυάστε το καλαμπόκι με άλλα καλοκαιρινά προϊόντα οπως Ντομάτες, κολοκυθακια ,σε σούπα.
Διατροφική αξία του ενος μέτριου (7 ") καλαμποκιου:
Ενεργεια                                   77 Calories
Λίπος                                           1 g
Κορεσμένο λίπος                      <1 g
Χοληστερόλη                            0 mg
Υδατάνθρακες                           19 g
Πρωτεΐνη                                    3 g
Φυτικές Ίνες                                  3 g
Νατριο                                      13 mg
Βιταμίνη C                                   5 mg
Φολικό οξύ                                41 μικρογραμμάρια
Νιασίνη                                       2 mg
Κάλιο                                        243 mg


Διαβαστε για τα Ζυμαρικα καλαμποκιου χωρις γλουτενη.

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Διατροφή για την ανακούφιση απο το άσθμα

       Διατροφή  για την ανακούφιση απο το άσθμα
Μια δίαιτα για το άσθμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην συνολική διατροφή και να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, quercetin, και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Βοτανα που βοηθουν εάν έχετε το άσθμα.
Βασιλικος
Γαρίφαλο
Μαντζουράνα
Μαϊντανός
Ουσιες που βοηθουν αν έχετε ασθμα.
Μαγνήσιο (ασκεί άμεση δράση στους λείους μυς των βρόγχων, που παράγουν διαστολή. Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί ασθενείς με άσθμα και άλλες ασθένειες έχουν βρογχικό χαμηλό μαγνήσιο.)
Βιταμίνη C .Φυσικό αντισταμινικό, ικανή να μπλοκάρει το αποτέλεσμα των φλεγμονωδών αντιδράσεων, κλειδί για την ανακούφιση του άσθματος.
Quercetin .Μπορεί να βοηθήσει εξουδετερώνοντας τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα.
Βιταμίνη Β6. Βοηθά στη μείωση και άλλα συμπτώματα του άσθματος
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. μειώνουν τη φλεγμονή και το βρογχικο οίδημα.

Τι πρεπει να τρωτε εάν έχετε το άσθμα
1.Τροφες με Μαγνήσιο.
Αμύγδαλα ,Αμάραντος ,Αβοκάντο ,Κριθάρι ,Καρύδια Βραζιλίας ,Φαγόπυρο Σοκολάτα ,Στρείδια ,Σπόροι κολοκύθας ,Quinoa ,Σπανάκι .Ηλιόσποροι
2.Τροφες με Βιταμίνη C.
Λάχανο ,Ακτινίδια,Πορτοκάλια ,μανταρίνια,Πιπεριές, καμπάνα, κόκκινο Πατάτες ,Φράουλες ,και άλλα
3.Τροφες με Quercetin.
Μήλα ,Λάχανο ,Cranberries ,Σκόρδο ,Γκρέιπφρουτ, Σταφύλια ,Λάχανο, Κρεμμύδια ,Αχλάδια ,Σπανάκι
4.Τροφες με Βιταμίνη Β6.
Αβοκάντο ,Μπανάνες ,Κριθάρι ,Κοτόπουλο ,Ρεβίθια ,Μάνγκο ,Χοιρινο κρέας, Πατάτες ,Σκουρο Ρύζι, Σολομός ,Ηλιόσποροι ,Γλυκοπατάτες ,Τόνος
5.Τροφες με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Αβοκάντο ,Λιναροσποροι ,Σολομός ,Πέστροφα ,Τόνος ,Καρύδια

Ασβέστιο: Πώς να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη του

Ασβέστιο: Πώς να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη του

Το ασβέστιο (Ca) είναι ένα στοιχείο που ανήκει στη κατηγορία των μετάλλων. Είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για τη διατροφή, ιδιαίτερα στα παιδιά και τις γυναίκες.
Ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σκελετικές βλάβες και κακή ποιότητα των δοντιών. Στους ενήλικες , επίσης μπορεί να ευθύνεται για την κακή ποιότητα των δοντιών και των οστών. Μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης .
Ακόμα η έλλειψη ασβεστίου έχει σχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Τέλος θεωρείται πιθανό να σχετίζεται με την ύπαρξη υπέρτασης.
Πόσο ασβέστιο πρέπει να προσλαμβάνω κάθε μέρα από τη διατροφή μου;
Οι συστάσεις για τους ενήλικες είναι 1000 mg ασβεστίου την ημέρα. Αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε :
1 ποτήρι γάλα,+50-60 γρ τυρί + 1 γιαούρτι
Για τους εφήβους,τα άτομα άνω των 50 ετών καθώς και για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.
Ποιά τρόφιμα είναι πλούσια σε ασβέστιο;
Παρακάτω βλέπουμε τις κατηγορίες των τροφών που είναι φυσικά πλούσιες σε ασβέστιο.
Τροφές πλούσιες σε Ασβέστιο (Ca)
Ψάρια πχ σολομός, σαρδέλλες.
Γάλα Τυρί,Γιαούρτι και γενικά όλα τα γαλακτοκομικά.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά,μπρόκολο
Αυγά(κρόκος αυγού)  
Όσπρια
Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
Πώς μπορώ να αυξήσω την πρόσληψη του ασβεστίου από τη διατροφή με φυσικό τρόπο;
Καταρχάς προσπαθούμε να καταναλώνουμε 3 γαλακτοκομικά /ημέρα (γάλα-τυρί-γιαούρτι).
Μπορούμε να εντάξουμε τα γαλακτοκομικά στη διατροφή μας ως εξής:
Πίνουμε ένα ποτήρι γάλα κάθε πρωί.
Μπορούμε να προσθέτουμε γάλα ή τυρί στα φαγητά πχ σούπα με γάλα, μακαρόνια με τυρί
Τρώμε ένα γιαούρτι ή ένα επιδόρπιο γιαουρτιού προ του ύπνου.
Ακόμα:
Καταναλώνουμε συχνά ψάρι (2 φορές/εβδομάδα).
Καταναλώνουμε τα μικρά ψάρια , όπως είναι οι σαρδέλλες , ο γαύρος κλπ, με τα κόκκαλα (εκεί βρίσκεται περισσότερο ασβέστιο).
Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφεύγω;
Ναι, υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν.
1.)Οι εξής τροφές: καφές, σοκολάτα, τρόφιμα ολικής, άλεσης και το αλκοόλ δεν πρέπει να λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου.
πχ παγωτό σοκολάτα, καφές με γάλα, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Οι συνδυασμοί αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία, απλά δεν αφήνουν το ασβέστιο να απορροφηθεί επαρκώς. Αν κάποιος δεν μπορεί να αποφύγει τους παραπάνω συνδυασμούς μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ασβεστίου στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
2.)Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, γιατί εκτός από υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό.
3.)Το ίδιο αποτέλεσμα, όσον αφορά στο ασβέστιο, επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών.
Αυτό παρατηρείται συνήθως στα άτομα που καταναλώνουν κρέας σε μεγάλες ποσότητες ή που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες (κετογονικές).
4)Τέλος, καλό να είναι να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 0% λίπος.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα εν λόγω προϊόντα δεν περιέχουν βιταμίνη D (βρίσκεται στο λίπος που έχει αφαιρεθεί) , η οποία είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Αντί για τα προϊόντα 0% μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά πχ γάλα 1-2%, ώστε να προσέχουμε παράλληλα τη γραμμή μας (για τα παιδιά συστήνεται η κατανάλωση των γαλακτοκομικών με όλα τα λιπαρά).

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Γυναίκες, Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση

        Γυναίκες, Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση 
Ένα σοβαρό πρόβλημα για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι η οστεοπόρωση. Είναι ένα από τους πιο κοινούς τύπους των ασθενειών μεταξύ των γυναικών, λόγω της απώλειας οστικής πυκνότητας βάρους.Τα μέσα για την προστασία από την οστεοπόρωση και να την εμποδίσουν , είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη C, E και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και μέτρια σωματική δραστηριότητα, η οποία διεγείρει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και ενισχύει τα οστα.
Ωστόσο, συμβαίνει συχνά, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και αντιοξειδωτικά να μην είναι επαρκής. Αυτό συμβαίνει διότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι θα πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στον καθαρό αέρα, σε κάθε καιρικές συνθήκες, κυρίως στη λιακάδα. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει η βιταμίνη D.
Τα πρόσθετα τροφίμων προκαλουν συχνά βλάβη στο σώμα γιατι λειτουργούν μονόπλευρα. Λειτουργούν χωριστά από τις άλλες ουσίες, το οποίο ποτέ δεν συμβαίνει με τα φυσικά τρόφιμα.
Τα τρόφιμα που περιέχουν τις ουσίες που απαιτούνται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης
Βιταμίνη C
Όλα τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα κεράσια, τα κολοκύθια, τα ραπανάκια, τα λάχανα,το σέλινο.
Η βιταμίνη D
Μουρουνέλαιο, ο σολομός, η ρέγκα, το βούτυρο, το συκώτι, τα λιπαρά τυριά, και τα αυγά.
Βιταμίνη Ε
Όλα τα τρόφιμα στη θάλασσα του κόκκινου χρώματος: γαρίδες, καβούρια, μαλάκια, σολομός, πέστροφα. Η βιταμίνη Ε περιέχεται και σε φυτικα τρόφιμα: στα αμύγδαλα, το πράσινο τσάι, το καλαμπόκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,τα φιστίκια, στη σόγια, και στους ηλιοσπορους.
Ασβέστιο
Ολα τα γαλακτομικα προιοντα, το σκουμπρί, τα καρύδια, το σουσαμι,τα αμύγδαλα, η βρώμη, οι κολοκύθες, τα σπαράγγια,το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, η μέντα, το σπανάκι, το λάχανο, και τα φασόλια.
Αντιοξειδωτικά
Το κόκκινο κρασί, τα κεράσια, τα γλυκά κεράσια, τα βατόμουρα, τα κόκκινα σταφύλια, οι γαρίδες, ορισμένα είδη μανιταριών, και το πράσινο τσάι.

Επισης το λινελαιο και ο λιναροσπορος,συμφωνα με τις ερευνες,βοηθουν σημαντικα στην προληψη της οστεοπορωσης. 
Σημείωση: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπεριληφθούν όλα αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή,για τις γυναίκες μετά τα 50 και για τους άνδρες μετά από 60. Και είναι σημαντικό να οργανωθεί ο τρόπος ζωής σας έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για την καθημερινή σωματική δραστηριότητα στον καθαρό αέρα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία σας για πολλά χρόνια.

Τα Δαμάσκηνα και τα ωφέλη στην υγεια μας

        Τα Δαμάσκηνα και τα ωφέλη στην υγεια μας.
                           Αποτελεσματικα,κατα της δυσκοιλιοτητας
                   Το δαμασκηνο, μια σούπερ τροφή, πηγη αντιοξειδωτικων.
Για να ονομαστει σούπερ τροφή ένα φρούτο πρέπει να περιέχει εξαιρετικές θρεπτικές ουσιες μαζί με μια ελκυστική γεύση.
Το δαμάσκηνο είναι ένα από αυτά.
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσουν να εμποδίσουν τον καρκίνο του μαστού.
Επίσης, το ποσό των συνταγών με δαμάσκηνα είναι ατελείωτη, όπως στιφάδο δαμάσκηνα, δαμάσκηνα μαρμελάδας, σά;λτσα δαμάσκηνο, κρασι απο  δαμάσκηνο και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Οφέλη των δαμασκηνων στην υγεία
Με φυσικό τρόπο εξουδετερωνουν  τη δυσκοιλιότητα
Καθαρίζουν  το έντερο σας
Βοηθουν  να κρατήσετε μια υγιή καρδιά
Βοηθουν  στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Διατηρουν  υγειες το πεπτικο συστημα.

Τα Δαμάσκηνα περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Α, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μέταλλα, και η βιταμίνη C, είναι χαμηλά σε λίπος και δεν περιέχουν θερμίδες.
Επισης ο χυμός τους είναι πολύ ευεργετικός για την υγεία σας και μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα, όπως, δυσκοιλιότητα.

Τα οφέλη είναι πολλά και θα κερδίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία σας,τοσο  από τα αποξηραμένα ,οσο και από τα νωπά δαμάσκηνα, με πολύ μικρή διαφορά.
Με όποιον τρόπο και να τρώτε τα δαμάσκηνα, νωπά ή αποξηραμένα, να γνωρίζετε ότι έχετε κάνει κάτι καλό για τον εαυτό σας, βοηθώντας στην καταπολέμηση της γήρανσης και να σας εμφανιζουν νεότερους.

Διατροφική αναλυση αποξηραμενων δαμασκηνων  ανα 40gr.
Ενεργεια                                                             96 Θερμίδες
Νάτριο                                                              2mg    0,1% ημερήσιες τιμές*
Υδατάνθρακες  σύνολο                                      25g             8%
Φυτικές Ίνες                                                          3g            12%
Σάκχαρα                                                              17g
Πρωτεΐνη                                                              1g.
Η βιταμίνη Α 17% ,βιταμίνη C 3%,Ασβέστιο 1% ,Σίδηρος 2% ημερήσιες τιμές*
* Ποσοστό ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

10 Τρόποι Για Να Αυξήσετε Τα Αντιοξειδωτικά Στη Διατροφή Σας

10 Τρόποι Για Να Αυξήσετε Τα Αντιοξειδωτικά Στη Διατροφή Σας
1. Υιοθετήστε το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Προσπαθήστε, δηλαδή, να τρώτε περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερες ζωικές, προτιµώντας τις ανεπεξέργαστες τροφές αντί για τις βιοµηχανοποιηµένες και τις βιολογικές αντί για τις συµβατικές
2. Μην είστε µονοµερείς στις επιλογές σας. Τρώτε καθηµερινά αρκετά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά
3. Σεβαστείτε την εποχικότητα. Αποφύγετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά 'ψυγείου' ή θερµοκηπίου και γενικά ό,τι είναι 'εκτός εποχής'
4. Μη διαλέγετε τα πιο µεγάλα, τα πιο φανταχτερά και τα πιο γυαλιστερά φρούτα, αλλά αυτά που έχουν ένα περισσότερο φυσιολογικό µέγεθος και χαρακτηριστικό άρωµα
5. Μην αποθηκεύετε µεγάλες ποσότητες νωπών τροφών, ακόµα και αν τις βάζετε σε καταψύκτη. Κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν πρέπει να αποθηκεύεται για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο των 3-4 ηµερών.
6. Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά µε ζεστό νερό, αλλά σκουπίστε τα αµέσως και µην τα αφήνετε να στραγγίξουν µόνα τους. Αν είστε σίγουροι για την προέλευσή τους, καθαρίστε τα µε βρεγµένο βουρτσάκι. Αν όχι, αποµακρύνετε τη φλούδα των φρούτων και τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών, για να µειώσετε τα χηµικά τους υπολείµµατα.
 7. Τρώτε τα φρούτα µόνα τους και όχι ως επίδορπιο µετά τα κυρίως γεύµατα.
8. Συνδυάστε λαχανικά διαφόρων χρωµάτων στις σαλάτες σας. Φροντίστε να τα χοντροκόβετε ελάχιστη ώρα πριν τα καταναλώσετε και να τα αρτύζετε στο πιάτο σας µε ωµό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεµόνι.
9. Προτιµήστε το βράσιµο στον ατµό απο το βράσιµο σε νερό. Όταν βράζετε λαχανικά ή χόρτα, χρησιµοποιήστε µόνο το απολύτως αναγκαίο νερό και επιδιώξτε το βράσιµο να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τη χρησιµοποίηση µαγειρικής σόδας.
10. Προσθέστε στα φαγητά και τις σαλάτες αρωµατικά βότανα, ελαφρά µπαχαρικά και φυσικά καρυκεύµατα.

                                  Αντιοξειδωτική Δίαιτα
Οι επιστήµονες του USDA των ΗΠΑ κατέταξαν πρόσφατα τα τρόφιµα σε µια κλίµακα ανάλογα µε την αντιοξειδωτική τους ικανότητα, την κλίµακα ORAC (oxygen reagent absorbance capacity) δηλαδή την ικανότητα των τροφίµων να δεσµεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Οι ειδικοί προτείνουν µια 'αντιοξειδωτική' δίαιτα σε περίπτωση που διαγνωσθεί υψηλό οξειδωτικό στρές. Η δίαιτα αυτή πρέπει να περιέχει 3000-5000 µονάδες ORAC. Η αντιµετώπιση του οξειδωτικού στρές µε µια αντιοξειδωτική δίαιτα θεωρείται απαραίτητη και πρέπει να γίνεται παράλληλα µε την θεραπεία των νοσηµάτων που συνυπάρχουν π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήµατα.

Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας ενδεικτικός των τιµών ORAC/100g των λαχανικών και φρούτων που αναλύθηκαν από το U.S.D.A.
Ξερά δαµάσκηνα                                                            5770
Σταφίδες                                                                         2830
Μύρτιλα                                                                         2400
Βατόµουρα                                                                     2036
Λαχανίδες                                                                      1770
Φράουλες                                                                       1540
Σπανάκι                                                                          1260
Λαχανάκια Βρυξελλών                                                    980
Φρέσκα δαµάσκηνα                                                        949
Φύτρα τριφυλλιού                                                           930
Μπρόκολο                                                                        890
Παντζάρια                                                                        840
Πορτοκάλια                                                                      750
Κόκκινες γλυκές πιπεριές                                                 710
Κόκκινα σταφύλια                                                            739
Κεράσια                                                                             670
Κρεµµύδια                                                                         450
Καλαµπόκι                                                                         400
Ακτινίδια                                                                             602
Γκρέιπ φρούτ                                                                     483
Μελιτζάνες                                                                          390



Διαβαστε για τα Μύρτιλλα @ για τα Μουρα.

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Τα Καρύδια Βραζιλίας

                                   Τα Καρύδια Βραζιλίας 
                                 Τροφη πλούσια σε σελήνιο
Τα Καρύδια Βραζιλίας αναπτύσσονται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής.Εξάγονται από τη Βολιβία, το Περού και τη Βραζιλία. Η συγκομιδή γινεται  μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου.
Επειδη ταγγιζουν γρήγορα, λογω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος μέχρι 70%, θα πρέπει να αγοράζουμε μόνο μικρές ποσότητες, είτε να  τα καταναλώνουμε σχετικά γρήγορα. Τα Καρύδια Βραζιλίας τρωγωνται σκετα η μαζι με αλλους ξηρους καρπους.
Είναι πλούσια σε σελήνιο, και η επίδραση των αντιοξειδωτικών που περιεχει μπορεί να βοηθήσει και να προστατεύσει από τον καρκίνο. Μερικά μονο καρύδια Βραζιλίας ,επαρκουν για να καλύψουν τις καθημερινές μας ανάγκες για σελήνιο.
Μελέτες που εχουν γινει,συνδυάζουν τη χαμηλή πρόσληψη του σεληνίου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών. Το σελήνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατηρηση ένος ισχυρου ανοσοποιητικου συστηματος. Εντούτοις, η ποση των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν σελήνιο, μπορεί να είναι τοξικά σε υψηλές δόσεις.
Επίσης περιέχουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό μετάλλων (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο), τα οποία κανουν  γερά κόκκαλα και δοντια.
Προσφατες ερευνες δειχνουν οτι τα καρυδια βραζιλιας βοηθουν ανθρωπους με υποθυρεοειδισμο.
Διατροφικη αναλυση ανα 100 g:
Ενεργεια                  696 kcal / 2912 kJ
Πρωτεΐνη:                           17 g
Λιπαρά:                              69 g
Υδατάνθρακες:                   2 g

Οι Φακές

                                         Οι Φακές
                                    Τροφη πλούσια σε σίδηρο
Τα χρώματά τους κυμαίνονται από σκούρο σε μπλε-πράσινο με στίγματα σε κόκκινο και κίτρινο. Οι μαύρες φακες, που προέρχονται από τον Καναδά, καλουνται επίσης φακες beluga και είναι, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, το χαβιάρι των φακών και κατά συνέπεια οι πιο ακριβες. Οι κόκκινες και κίτρινες φακές είναι πιο μαλακες  και ως εκ τούτου έχουν λιγότερο χρόνο μαγειρέματος.
Οι Φακές έχουν υψηλή θρεπτική αξία, εχουν λιγα λιπαρά και περι^1;χουν πολλές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ειναι επισης πλούσιες σε σίδηρο (καλό για το αίμα) και βιταμίνη Β (καλό για τον εγκέφαλο). Η πρωτεΐνη είναι ανώτερης ποιότητας, και καλυτερα διαθεσιμη,εφόσον καταναλώνονται οι φακες,μαζί με τα δημητριακά, όπως η Ρύζι ή το σιτάρι. Ως εκ τούτου, είναι επίσης πολύ δημοφιλες τροφιμο στην χορτοφαγική διατροφή.
Οι φακες μαγειρευονται  βραστες, σαλάτες, σούπες, ως ντιπ, Μπουρεκάκια, με πουρέ πατάτας ή γινονται φύτρα. Αν προστεθει λιγο ξιδι στο μαγείρεμα, γινονται πιο εύπεπτες.
Διατροφικη αναλυση ανα 100 g:
 Ενεργεια                      331 kcal / 1385 kJ
Πρωτεΐνες:                            25 g
Λιπαρά:                                   1 g
Υδατάνθρακες:                     60 g

Διαβαστε για τις  Φακές κόκκινες/ Βιολογικες.

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

                           Μέταλλα και ιχνοστοιχεία 
" Τι είναι Τα μεταλλα;
Ανόργανες ενώσεις που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεταξύ 4% εως 5% του σωματικού βάρους μας. Καλούμε αυτές τις ουσίες, και ιχνοστοιχεία, όταν περιέχονται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα κύρια μεταλλικά άλατα στο σώμα μας είναι το ασβέστιο, ο σιδηρος,το χλώριο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το νάτριο και το θείο.
Η διαφορά μεταξύ μεταλλων και ιχνοστοιχείων είναι η ποσότητά τους στο σώμα!
1.Ασβέστιο για τα οστά και τα δόντια
Τι είναι το Ασβέστιο(Ca);
Το άλας ασβεστίου είναι το πιο άφθονο ορυκτό στο σώμα μας, επειδή το σώμα μας περιέχει περίπου 1 kg, 99% στα οστά και τα δόντια! Επακριβώς γνωστό για το ρόλο του στην οικοδόμηση των οστων και οδοντιατρικά. Το ασβέστιο έχει και πολλούς άλλους ρόλους, βοηθα στη μυϊκή συστολή, την πήξη του αίματος, κ.λπ..
"Για ποιο λόγο;
Ο ρόλος του ασβεστίου στην πορεία της ανάπτυξης και της αντοχής των οστών ειναι πολυ σημαντικος. Έτσι, αυτό συνταγογραφείται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και για να στηρίξει την ανάπτυξη ορισμένων παιδιών. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην πρόληψη των  μυϊκων  κραμπων, ιδίως μεταξύ των γυναικών και στα προβλήματα με τα οξέα του στομάχου.
Ο πόνος που συνδέεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να προληφθεί με συμπληρώματα αλάτων ασβεστίου.
"Πού θα το βρείτε;
Ο καθένας έχει ακούσει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ειναι γενικά πηγές ασβεστίου. Τα τελευταία χρόνια ομως, υπαρχει μια διαμάχη μεταξύ των εμπειρογνωμόνων: ορισμένοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων ειδικών,υποστηριζουν  δηλαδή οτι το ασβέστιο που περιέχεται στο γάλα και τα παράγωγά του δεν εχει μεγαλη ωφελεια αν δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, το ασβέστιο βρίσκεται σε πολλά άλλα τρόφιμα: σε κάποια μεταλλικά νερά, καθώς και στα όσπρια, στους σπόρους και ξηρούς καρπούς, στις σταφίδες, στο πορτοκάλι, στο ακτινίδιο και στο φραγκοστάφυλλο.
Συνιστάται η κατανάλωση μεταξύ 1.000 mg και 1200 mg ανά ημέρα και μέχρι 1300 mg για τους εφήβους.

«Τα αποτελέσματα ...
Ανεπαρκής πρόσληψη: η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα διαφορετικής βαρύτητας: εύθραυστα οστά, καχεκτική ανάπτυξη, μυϊκές κράμπες, μούδιασμα, τα προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα, προβλήματα στα νεφρά, κ.λπ.. Σε γενικές γραμμές, ασβεστίο με τη μορφή συμπληρωμάτων, επαρκεί για να διορθώσει αυτά τα προβλήματα.
Σχετικά με την υπερκαταναλωση: γαστρεντερικός ερεθισμός, φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα είναι μερικά από τα συμπτωματα , κυρίως του γαστρεντερικού, της  υπερβολικής υπαρξης ασβεστίου στο σώμα. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη λίθων στα νεφρα, έτσι οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική δόση ασβεστίου.
2.Ο Σιδηρος
"Τι είναι;
 Τα Κόκκινα κρέατα είναι πλούσια σε σίδηρο.
Μαζι με το ασβέστιο, είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα του οργανισμού μας. Χρησιμευει στη  σύνθεση του αίματος και χρησιμοποιείται για την παροχή ενέργειας στους μύες.
"Για ποιο λόγο;
 Πράγματι, κάθε μόριο της αιμοσφαιρίνης, τα κύρια συστατικά του αίματος, περιέχει ένα πυρήνα σιδήρου το οποίο θα καθορίζει το οξυγόνο. Έτσι, ο σίδηρος είναι ουσιώδης για τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς.
Έτσι, τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να διορθώσουν τα συμπτώματα της αναιμίας (κόπωση, ωχρότητα, αίσθημα παλμών).
"Πού θα τον βρείτε;
Τα κόκκινα κρέατα είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως τα εντόσθια, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες: μεταξύ 7 και 8 mg ανά ημέρα για παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους, από 12mg έως 14 mg σε εφήβους, 9 mg στον ενηλίκα  και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, 16 mg σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, 25 mg έως 35 mg σε έγκυες γυναίκες και, τέλος, τα 10 mg για το θηλαζουσες  μητέρες.
«Τα αποτελέσματα ...
Ανεπάρκεια: αναιμία είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου. Οδηγεί στην κούραση, χλωμή χροιά, αίσθημα παλμών και μειωμένη πνευματική απόδοση. Αυτό αντιμετωπίζεται με τη λήψη συμπληρωμάτων πλούσια σε σίδηρο που μόνο ένας γιατρός μπορεί να παρεχει.
Υπερκαταναλωση: αντίθετα, η υπερβολική συγκέντρωση του σιδήρου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Όπως η βιταμίνη D, ο σίδηρος  μπορεί να συσσωρεύεται στο σώμα και η υπερβολη του προκαλεί σοβαρή δηλητηρίαση. Με επακόλουθα πόνος στις αρθρώσεις, καρδιακή αρρυθμία, κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος! Προσέξτε να μην υπερ-εμπλουτίσουμε τη διατροφή των παιδιών και τις θηλάζουσες γυναίκες με σίδηρο. Αυτή η συσσώρευση μπορεί επίσης να έχει μικρότερη επίπτωση, με χαμηλότερες δόσεις του σιδήρου, φυσικά. Πρόκειται κυρίως επιπτωσεις του γαστρεντερικού: κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, πόνος, διάρροια, ναυτία, μαύρα κόπρανα, έμετος, κ.λπ..

3.Μαγνήσιο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων
"Τι είναι;
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, δεδομένου ότι συμμετέχει σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις! Το μαγνησίο που αποθηκεύεται στο σώμα βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Αλλά συμβαίνει σε πολλές άλλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκυτταρική παραγωγή ενέργειας, τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, τη χρήση των λιπιδίων, κλπ..

"Για ποιο λόγο;
Φαίνεται ότι μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου είναι αποτελεσματική στον αγώνα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης. Με τα κατά, καμία μελέτη δεν μπορούσε να αποδείξει την ίδια προστατευτική επίδραση των συμπληρωμάτων μαγνησίου.
Επιπλέον, καθώς αυξάνει τη διαλυτότητα του ασβεστίου, κυρίως στα ούρα, το μαγνήσιο μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση των λίθων των νεφρών.
Τέλος, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη B6, φαίνεται χρήσιμο στην ανακούφιση του προεμμηνορροϊκου πόνου.

"Πού θα το βρείτε;
Ορισμένα μεταλλικά νερά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, η σοκολάτα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι σπόροι. Η σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μαγιά και το φύτρο σιταριού είναι επίσης καλές πηγες μαγνησιου.
Η συνιστώμενη δόση είναι 420 mg ανά ημέρα για τους άνδρες, τις γυναίκες 320 mg και 400 mg σε εφήβους, εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες.

«Τα αποτελέσματα ...
Ανεπαρκεια: στις βιομηχανικές χώρες, η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου είναι περισσότερο ή λιγότερο συχνή, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.
Τα συμπτώματα είναι: απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετος και κόπωση. Εάν η ελλειψη παραμένει, παρατηρειται μούδιασμα, μυϊκές κράμπες, τρόμος και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευπαθή ατομα.
Σχετικά με την υπερκαταναλωση: έχει πολύ λίγες παρενέργειες εκτός από την πιθανή διάρροια. Τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφεύγουν την  υπερβολική δόση μαγνησίου.
4.Φωσφορος για αντοχή
  Ο Φωσφορος είναι γνωστός για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.
"Τι είναι;
Ο Φώσφορος(P) είναι ένα από τα πιο άφθονα μέταλλα στο σώμα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες από το ασβέστιο. Όπως και το τελευταίο, είναι ο καταλυτης για την  ισχυροποίηση των οστών και των δοντιών και, όπως και το μαγνήσιο, βοηθα στην παραγωγή της ενέργειας στο κύτταρο.
"Για ποιο λόγο;
Ο Φωσφόρος είναι φημισμένος στον αθλητικο  κόσμο, διότι συμβάλει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, ειδικά για αθλήματα αντοχής (μαραθώνιος, ποδηλασία, κολύμπι, κ.λπ..). Πράγματιμε τον φωσφορο αυξάνεται η χρήση του οξυγόνου από τους μυς, εμποδίζει κράμπες και αυξάνει την αντοχή.
"Πού θα τον βρείτε;
Όπως το ασβέστιο, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στο κρέας, ψάρια, πουλερικά, ξηρους καρπους και στα δημητριακά.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι περίπου 1250 mg ανά ημέρα για τους εφήβους και 700 mg ανά ημέρα για τους ενήλικες.
«Τα αποτελέσματα ...
Ανεπαρκεια: η έλλειψη φωσφόρου είναι σπάνια στις βιομηχανικές χώρες. Ελλείψεις σε φώσφορο παρατηρούνται μόνο σε ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των νεφρικών, ή σε περιπτώσεις αλκοολισμού ή της χρόνιας ανορεξιας. Αυτό συνήθως οδηγεί σε ευθραυστότητα των οστών, απώλεια της όρεξης, καρδιακή νόσο, ατροφία των μυών.
Υπερκαταναλωση: οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της υπερδοσολογίας του φωσφόρου είναι αρκετά ήπια, κυρίως από το γαστρεντερικό και πολύ σπάνια. Ωστόσο, οι έγκυοι, θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα με νεφρικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα πλούσια σε φώσφορο.

5.Κάλιο κατά της υπέρτασης
"Τι είναι;
Το Κάλιο(K) συνεργάζεται με το νάτριο και το χλώριο για τη ρύθμιση του pH και την ισορροπία των υγρών στο εσωτερικό των κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και συσπάσεις των μυών, συμπεριλαμβανομένων των μυών της καρδιάς. Στο πλαίσιο του ρόλου της ως ρυθμιστή του pH, συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
"Για ποιο λόγο;
Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, ειναι τελεια για την πρόληψη της υπέρτασης και του εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και σε υπερτασικούς άνδρες. Επίσης, θα μειωθεί ο κίνδυνος των λίθων των νεφρών και βοηθα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
"Πού θα το βρείτε;
 Πράγματι, βρήκα ενδιαφέρουσα σε ποσότητες στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά και στις πατάτες με τη φλούδα, στα φασόλια, στα ψάρια και στα θαλασσινά Έτσι αν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά ( 5 την ημέρα, είναι πραγματικά αναγκαίο να σας υπενθυμίσω;) είναι περισσότερο από αρκετό για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε κάλιο (4 g έως 5 γραμμάρια ανά ημέρα για τους εφήβους και ενήλικες), ενώ ειναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

«Τα αποτελέσματα ...
Ανεπάρκεια: όπως και για φώσφορο, ανεπαρκής πρόσληψη καλίου είναι ασυνήθιστο στις βιομηχανικές χώρες. Διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο ελλειψης: οι άνθρωποι που υποφέρουν από διάρροια και έμετο και εκείνοι που λαμβάνουν θεραπεία καθαρτικών, διουρητικών και κορτικοστεροειδών. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας καλίου περιλαμβάνουν την κούραση, μυϊκές κράμπες και δυσκοιλιότητα.
Σχετικά με την υπερκαταναλωση: είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνες και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Πράγματι, η περίσσεια του καλίου στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες που προκαλούν τη διακοπή λειτουργίας της. Επιπλέον, αλληλεπιδρά το κάλιο με πολλά φάρμακα. Προσοχή Απαιτείται, επομένως, αν είστε σε φαρμακευτική αγωγή.