Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Ψωμί απο Φαγόπυρο

                             Ψωμί απο Φαγόπυρο 
                                    Χωρίς γλουτένη.
Ένα ψωμί απλό και πολύ φυσικό, χωρίς πρόσθετα, γαλακτοκομικά και χωρις γλουτενη.
Δεν υπάρχει ανάγκη για περίπλοκες συνταγές και συστατικά για να κάνει κανεις ενα ψωμί απλο, χωρίς γλουτένη. Αν αγαπάτε την φυσική απλότητα και τη γεύση του φαγόπυρου, αυτο είναι ένα ψωμί για σας.
Συστατικά
400γρ αλεύρι φαγόπυρου,
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά αρτοποιίας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
400γρ νερό.
Προετοιμασία:
-Διαλύστε  τη μαγιά σε ζεστό νερό.
-Ανακατέψτε όλα τα συστατικά με ένα πιρούνι σε ένα μπολ.
-Ρίξτε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
-Σκεπάζετε το ταψι και το τοποθετείτε σε ζεστό δωμάτιο ή σε ζεστο φούρνο. Η ζύμη αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, από μία έως δύο ώρες.
-Όταν η ζύμη είναι ετοιμη, τοποθετήστε το ταψί στο προθερμασμένο φουρνο. Ψήστε για 50 λεπτά έως μία ώρα.

Διαβαστε για τις Νιφάδες Φαγόπυρου

Ψωμί με πατάτες Roseval

                         Ψωμί με πατάτες Roseval
                      Νέες γεύσεις στο ψωμί χωρίς γλουτένη                         
Για να συνεχίσετε την ανακάλυψη νέων γεύσεων στο ψωμί χωρίς γλουτένη φτιαξτε ψωμί με πατάτες  Roseval.  
Μετά το ψήσιμο του ψωμιού, η ψίχα είναι πολύ μαλακη, ακόμη και μετά από αρκετές ημέρες. Η γεύση του εχει μια μικρή γλυκύτητα.
Συστατικά .Για ένα καρβέλι 24 εκατοστά.
250γρ αποφλοιωμένες πατάτες Roseval
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
3 κουταλιες  ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού Αλεύρι γκουάρ
50g νερο για τη ζύμη
Ξηρή μαγιά 10g
250g νερό από τις μαγειρεμενες πατάτες
70g αμυλο απο αλεύρι
30g κολλώδες ρυζάλευρο Κολλώδες ρυζάλευρο
340g καφέ ρυζάλευρο
1 αυγό
Παρασκευη της συνταγής:
-Βράστε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι(1 κουταλάκι του γλυκού).
-Στραγγίζουμε τις πατάτες, και διατηρούμε το νερο απο το μαγείρεμα
-Ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι
-Λιωστε τις πατάτες με ένα πιρούνι
-Προσθέστε το αλεύρι με τον πουρέ της πατάτας, το ελαιόλαδο και ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας
-Προσθέστε τη ζύμη, 250g νερό του μαγειρέματος και ανακατέψτε με μια συρματενια κουταλα ή με τα χέρια .
-Ανακατεύετε τη ζύμη και πάλι
-Βάλτε τη ζύμη σε ένα τηγάνι με λιγο ελαιόλαδο και αφήστε τη 30 λεπτά
-Βάλτε τη σε ένα σκευος-φορμα ψησιματος.
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ° C και ψήνουμε 50 λεπτά

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Νουντλς ρυζιου

Rice Noodles-Νουντλς ρυζιου
Wai Wai
Από την Ταϊλάνδη,  200g
Συστατικά: Ρύζι (96%), νερό (4%),αλατι. 
Το Rice Noodles Oriental είναι ενα υγιεινό, μη λιπαρό noodles ρυζιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα ασιατικα noodle πιάτα.
Μπορούν να μαγειρευτουν σε λίγα λεπτά.
Σε συνδυασμό με κάποιο κρέας ή λαχανικά και μια πικάντικη σάλτσα τα noodles ρυζιου είναι μια ασιατική λιχουδιά.
Για περισσοτερη απολαυση βαλτε τα πριν από το μαγείρεμα περίπου 20 λεπτά σε χλιαρό νερό.
Λεπτομερειες
Τα Noodles απο Ρύζι είναι γνωστά ως Sen Mee στην Ταϊλάνδη, και ως mee Hoon στην Μαλαισία. Το πιο διάσημο πιάτο της Ταϊλάνδης που χαρακτηρίζει αυτό το συστατικό, είναι η ασυνήθιστη συνταγη  Mee Krob στην οποία τα αποξηραμένα noodle τηγανίζονται γρήγορα σε καυτό λάδι μέχρι να φουσκώσουν και στη συνέχεια, τηγανισμένα μπαινουν σε μια γλυκόξινη σάλτσα.
Για τα άλλα πιάτα αυτού του είδους τα νουντλς θα πρέπει να προ-βυθιστούν είτε σε βραστό νερό, για μόλις 3 λεπτά ή σε θερμοκρασία δωματίου νερό για 20 λεπτά πριν από το μαγείρεμα (σημειώστε το αποξηραμένο βάρος περίπου διπλασιάζεται μετά το μούσκεμα). Η προετοιμασία των ζυμαρικων τότε μπορεί να είναι τόσο απλή βουτώντας σε βραστό νερό για 2-3 δευτερόλεπτα και ανακατεύετε-στο τηγάνισμα.  
Τα rice noodles ταιριαζουν με Σαλτσα στρειδιων, Σάλτσα ψαριου  ή και τη  Σαλτσα σογιας και συνδυάζονται με το κρέας, το Τοφου και ένα πράσινο λαχανικό όπως το μπρόκολο για ενα γρήγορο πιάτο.
Παρασκευαζονται κυρίως απο Ρύζι γιασεμί.
Αυτα τα Nουντλς  μπορεί να είναι μέρος μιας Διατροφης χωρις γλουτενη.
Αυτά τα ζυμαρικά από αλεύρι ρυζιού, δεν πρέπει να συγχέονται με τα  Νουντλς πρασινου φασολιου τα οποία είναι φτιαγμένα απο αλεύρι φασολιών mung.
Για την αποθήκευση.
Τα noodles διατηρουνται σε δροσερό και ξηρό μέρος σε ένα αεροστεγές δοχείο.


Αλευρι Ταπιόκας

Αλευρι Ταπιόκας
Το αλεύρι Ταπιόκας ειναι αμυλούχα άοσμη ουσία που εξάγεται από τη ρίζα του φυτού μανιόκα,την κασσαβα. Περιέχει πολλους υδατάνθρακες, που πεπτονται εύκολα, και λίγη πρωτεΐνη. Χωρίς καμία γεύση, δεν προκαλεί αλλεργία.
Πρόκειται για ένα σημαντικό συστατικό της Διατροφης χωρις γλουτενη.
Ταπιόκα είναι ένα βασικό είδος διατροφής σε ορισμένες περιοχές και χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως πυκνωτικό μέσο, κυρίως στα τρόφιμα.
Τρόπος χρήσης:
Το αλεύρι Ταπιόκας χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό μέσο για τις σάλτσες, τις σούπες και τα φρούτα.
Είναι δημοφιλής επειδή πυκνώνει χωρίς την προσθήκη λίπους. Απο το αλεύρι Ταπιόκας γινονται οι περλες ταπιοκας που χρησιμοποιουνται κυρίως για να κάνουν  επιδόρπια και πουτίγκες.
Οι περλες πρέπει να βυθιστούν σε νερό και στη συνέχεια μαγειρεύονται μέχρι να μαλακώσουν.
Συμβουλές χρησης:
Για να αποφευχθουν εξογκώματα, ανακατέψτε το άμυλο με ίση ποσότητα κρύου υγρού μέχρι να σχηματίσει μια πάστα, τότε βαζετε απάνω στο υγρό που προσπαθείτε να πυκνώσετε.

Διαβαστε για τη  Κασσαβα-Cassava

Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Νουντλς πρασινου φασολιου

Νουντλς πρασινου φασολιου-Bean Vermicelli
50g, 100g, 250g, και 500g.
Αυτα τα νουντλς ειναι ψιλα σαν νήματα.Λεγονται και κινεζικος φιδές.Κατασκευασμένα από φασόλια mung (πράσινα φασόλια), ίδια με εκείνα που χρησιμοποιουνται για φυτρα.Είναι ιδιαιτερα δημοφιλή στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, Κορέας, Ιαπωνίας, Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Ταϊλάνδης, Βιετνάμ και Χονγκ Κονγκ και μπορειτε να τα βρείτε εύκολα στα ασιατικα παντοπωλεία.
Εύκολο να προετοιμαστούν αυτα,το μόνο που χρειάζεται είναι μούσκεμα για λίγα λεπτά 5 έως 10 πριν από το μαγείρεμα. Προστίθενται επισης σε σούπες.
Είναι πολύ δημοφιλής νουντλ,σε ολόκληρο τον κόσμο, για την καλή του γεύση.
Συστατικά: Πράσινο φασόλι, αμυλο.

Διαβαστε για τα  φασόλια Mung
                               Συνταγή απο το Χονγκ Κονγκ.
             Πεπόνι με αποξηραμενες Γαρίδες και νουντλς φασολιου.
Συστατικά
2 φρέσκα πεπόνια (~ 500g)
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένες γαρίδες
1 πακέτο νουντλς φασολιού (~ 50g)
1 κουταλιά της σούπας πολύ λεπτα άλεσμενου κρεμμυδιού και μία τζίντζερ
1, 1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 / 2 κουταλάκι έδαφος άσπρο πιπέρι
1 / 2 κ.γ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού, κρασί για μαγειρεμα
Μέθοδος
1. Ενυδατώστε τις αποξηραμένες γαρίδες για 10-15 λεπτά και Drian όλο το νερό. Μουλιάστε τα νουντλς σε καυτό νερό για 1 λεπτο και μετα μεταφερετε τα σε κρύο νερό για λίγο (έτσι θα μαλακώσουν τα νήματα του φασολιου ).Κοψτε τα νήματα με ενα ψαλιδι σε μικροτερα τμήματα, εάν είναι πολύ μεγάλα. Στραγγίστε το νερό.
2. Καθαρίστε το πεπόνι. Κόβουμε οριζόντια σε φέτες 1 / 3 εκατοστά πάχους.
3. Θερμαινουμε 1κουταλιά της σούπας λάδι σε γουόκ ή βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το τζίντζερ, το κρεμμυδι και τις αποξηραμένες γαρίδες.
4. Βαζουμε το πεπόνι, προσθέτουμε άσπρο πιπέρι, ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά. Ρίξτε 1 / 2 φλιτζάνι νερό, καλυψτε το wok και αφήστε το να σιγοβράσει το πεπόνι σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για  2 λεπτά.
5. Βάλτε τα νουντλς .Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε για άλλα 1-2 λεπτά.

Σάλτσα Τσίλι για κοτόπουλο

Σάλτσα Τσίλι για κοτόπουλο
Chilli Sauce for Chicken
Αυτη η παχια, γλυκόξινη σάλτσα περιέχει μικροσκοπικά κομμάτια καυτών τσίλι. Φέρνει γεύση στα ψημένα ή τηγανητα πιάτα, και προσθέτει πικάντικη και λεπτή απόλαυση σε κάθε είδους κρέατος και λαχανικών.
Τρόπος χρήσης: Σαν μια καλη σάλτσα, προστίθεται στο στάδιο της προετοιμασίας ενος φαγητου ή στο τέλος της παρασκευής, σε έτοιμα προς κατανάλωση πιάτα. Χρησιμοποιείται επίσης για μαριναδες.
Αν σας αρέσει το τσίλι, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε,βυθίζοντας στη σάλτσα τα πατατάκια (τσιπς) σας!
Η Chilli Sauce for Chicken ειναι ιδανικη σαλτσα για τα Σπρινγκρολς και το κοτόπουλο.
Συστατικά: Κόκκινο τσίλι, νερό, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι από κρασί.

Διαβαστε για τις  Πιπεριές τσίλι

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Νουντλς αυγού Pancit Canton

Νουντλς αυγού Pancit Canton

Τα νουντλς αυγου αποτελούν το κύριο βασικό υλικο στην κινέζικη κουζίνα. Αυτα γίνονται συνήθως με ανάμειξη αλευρου σίτου, άμυλο καλαμποκιού, αλάτι, λάδι, και του αυγού φυσικά. Η προσθεση αυγού στα Noodles τα κάνει να είναι πλούσια σε γεύση, υφή και χρώμα.
Δοκιμάστε αυτα τα νουντλς ειναι πολυ νοστιμα. Τα noodles αυγου μαγειρευονται γρήγορα.

Μερίδα: 1 / 4 πακέτο (56 g)
Εξυπηρετούν ανά Συσκευασία: περίπου 4 μεριδες   (228 g)

Θρεπτικές πληροφοριες ανά μερίδα
Ενεργεια                           280 Θερμίδες
Λιπος Σύνολο                       13 g            το 20% της ημερ.αξιας*
Κορεσμένα λιπαρά               12 g            το 60%
Trans Λιπαρά                          0 g
Χοληστερόλη                       0 mg
Νατριο                             300 mg            το 12%
Υδατάνθρακες                      33 g            το 11%
Φυτικες Ίνες                            2 g             το 8%
Ζάχαρη                                   2 g
Πρωτεΐνη                                6 g
Σιδηρος                                                      το 5%
*οι ημερήσιες τιμές (DV)επι τοις % βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Ποτο Σακε(Sake)

                                 Ποτο Σακε(Sake)
                               Ένα παραδοσιακό ιαπωνικό ποτο. 
Sake ,αλκοολούχο ποτό που γίνεται από το ρύζι (15,5% Vol)
Συστατικά: νερό πηγής, ρυζι, Koji-ενζυμο (oryzea Aspergillus),μαγια.
Τροπος παραγωγης
Το sake παρασκευάζεται από τέσσερα βασικά συστατικά: νερό, ρύζι, μύκητες koji και μαγιά. Είναι ένα διαυγές ποτό με 15% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Το 80% του sake αποτελείται από νερό. Γι' αυτό και τα ιαπωνικά οινοποιεία κατασκευάζονταν παραδοσιακά κοντά σε υδάτινες πηγές.
Η παραγωγή του sake αρχίζει με το γυάλισμα του ρυζιού. Αμέσως μετά πλένεται, ενυδατώνεται και βράζεται στον ατμό. Στο μείγμα προστίθεται το koji, ένας μύκητας παρόμοιος με εκείνον που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του μπλε γαλλικού τυριού, ο οποίος μετατρέπει το άμυλο σε γλυκόζη. Μόλις προστεθούν οι ζύμες, ξεκινάει η διαδικασία της ζύμωσης, η οποία διαρκεί από 18 έως 30 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης προοτίθενται σε τακτά χρονικά διαστήματα νερό, ρύζι και koji. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακολουθούν η συμπίεση και η παστερίωση του μείγματος. Το sake υψηλής ποιότητας αφήνεται να ωριμάσει όπως το κρασί.
Πλούτος αρωμάτων
Το sake περιέχει περίπου 400 αρωματικές ουσίες.
Τα αρωματα του αναδεικνύονται όταν το ποτό καταναλωθεί γουλιά-γουλιά και κρατηθεί για μερικά δευτερόλεπτα στο στόμα.Το διακριτικό sake παρουσιάζει ισορροπία γλυκύτητας και ξηρότητας, ευχάριστης οξύτητας και οινοπνεύματος.
Χρήση: Απολαύστε το Sake παγωμενο το καλοκαίρι και το χειμώνα ελαφρά θερμαινομενο.
Παραδοσιακά, το sake σερβίρεται σε κεραμικό φλασκί, το tokkuri, και σε μικρά ποτηράκια, τα o-choko. Πίνεται ζεστό (atsukan) ή κρύο (hiyazake). Το παγωμένο sake (που θεωρείται και καλύτερης ποιότητας) είναι πιο γλυκό και γι' αυτό καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες.Περιέχει 13% - 19% οινόπνευμα και συνδυάζεται ιδανικά με ψάρια και χορτοφαγικά πιάτα. Συνοδευει επισης το σουσι.
Μόλις ανοιχτεί το μπουκάλι, πρέπει να καταναλωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Φυκια dulse

                                 Φυκια dulse   
Τα φυκια Dulse (Palmaria palmata) έχουν  κόκκινο και μπλε χρώμα και μοιάζουν  με το σχήμα γαντιού.Εχουν 15 - 30 cm μήκος και 15 εκατοστά πλάτος.
Ιδιοτητες:
1.Περιέχουν εξαιρετικά υψηλές ποσοτητες ιωδίου, και είναι πλούσια σε μαγγάνιο, κάλιο και σίδηρο. Περιέχουν επισης ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, χρώμιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C και Ε.
2.Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που προωθεί την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.Συνεπως προλαμβάνουν το σκορβούτο
3.Προκαλουν εφίδρωση
4.Καταπολεμουν την ναυτία και τον ιό του έρπητα
5.Εχουν αλμυρή γεύση και είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο του άλατος
6.Στηρίζουν το σώμα σε κατάσταση εξάντλησης και μετα απο εγχειρηση
7.Ενισχύουν την όραση
8.Συνιστάται για προβλήματα του στομάχου, και βοηθουν στην ανάρρωση.
9.Έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (18%) μεταξύ των βρώσιμων φυκιών του Ατλαντικού.
10.Είναι μια εξαιρετική θρεπτική τροφη για τους ανθρώπους που πάσχουν από αναιμία, εξασθένηση (αδυναμία). Δυναμώνει, και συνιστάται για γαστρικά και εντερικά προβλήματα, καθώς και την αναγέννηση του γεννητικού συστήματος. Με τη μορφή τσαγιού προκαλεί εφίδρωση μέσα στη ζέστη. Όπως και άλλα κόκκινα άλγη, έχει αντισηπτικές ιδιοτητες κατά των παρασίτων, και βοηθα την υποστήριξη της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας.
Χρήσεις
Τα Dulse τρώγονται ωμά σε σαλάτες, μαγειρευτά ή μπορει να προστεθούν στις τηγανιτές πατάτες ή στα λαχανικά ή στα πιάτα δημητριακών. Είναι επίσης καλό τηγανητα και τρώγονται ως σνακ.
Θρεπτική αξια Dulse, 1 / 8 φλυτζάνι (2 κ.σ.)
Ενεργεια:                               4.5 Θερμίδες
Πρωτεϊνες:                               0.303g
Υδατάνθρακες:                        0.914g
Ολικό λίπος:                             0.064g
Φυτικες ινες:                             0.050g

Διαβαστε περισσοτερα για τα  ΦΥΚΙΑ

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Βοτανική ιατρική απο την Ιάβα

Βοτανα απο Ινδονησια
                   Βοτανική ιατρική απο την Ιάβα-
 jamu java
Για το λαό της Ινδονησίας, το Jamu είναι μια βοτανικη συνταγή που ερχεται απο τους αρχαιους χρονους.
Αποτελείται από φύλλα, ρίζες και κονδύλους που βοηθουν στην αποκτηση της υγείας και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.Αυτό το μίγμα των παραδοσιακών φαρμακευτικών φυτών είναι γνωστό ως Jamu. Αποτελειται από φαρμακευτικά φυτά, όπως  Πιπερόριζα, γαρύφαλλο,μοσχοκάρυδο, Τζίνσενγκ(Ginseng) , και άλλα .
Βοηθαει  να εξαλειφθουν πολλες ασθένειες,
1.Το ουρικό οξύ
2.Οι Ρευματικοι πόνοι,
3.Ο μετεωρισμός,
4.Πονοκεφαλοι,ημικρανιες,
5.Ο διαβήτης,
6.Κρυολογήματα,
7.Υψηλή πίεση αίματος,
Πως το κανουμε
1.Βραζουμε το περιεχομενο του πακετου σε ένα λίτρο νερό για 5 λεπτα.
2.Σουρωνουμε και βαζουμε το υγρο στο ψυγειο οταν κρυωσει.
3.Πινουμε 1 ποτηρι, 3 φορες την ημέρα.
Σημειωση. Το μειγμα των βοτανων μπορουμε να τα ξαναβρασουμε μέχρι 3 φορές.

Φυλλο ρυζιού για Spring Roll

Φυλλο ρυζιού για Spring Roll
Απο το Βιετνάμ.                  
Η κύρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των φυλλων  ρυζιου είναι το λευκό ρύζι. Το αλευρι ρυζιού αναμιγνύεται με αλεύρι ταπιόκας για να κάνει το φυλλο απο ρύζι γλασέ και ομαλο. Το μιγμα αλεύρι και νερου παναρεται και κατανέμεται ομοιόμορφα σε ιμάντες μεταφοράς, στον ατμό, και στη συνέχεια μεταφέρεται σε μεγάλα ορθογώνια πλαίσια μπαμπού. Τα φυλλα στη συνέχεια μπαινουν στον ηλιο και εξαεριζονται. Τέλος, το ριζόχαρτο κόβεται σε κύκλους, τετράγωνα, ή   ορθογώνια και συσκευάζεται. Ένα πακέτο περιέχει περίπου 35-40 κομμάτια.
Προετοιμασία για Spring Rolls:
 Μουλιάστε τα φυλλα ρυζιου σε δροσερό νερό σε ένα ρηχό πιάτο για περίπου 5 έως 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, αφήστε τα στο νερο για άλλα 20 δευτερόλεπτα μέχρι το νερό να έχει διεισδύσει παντου στο φυλλο. Ένα κάθε φορά - λίγο λάδι θα τα βοηθήσει να μην κολλήσουν. Στη συνέχεια, βαζετε τη γέμιση της επιλογής σας και τοποθετήστε τα στο τηγανι.
Υλικα γεμισης.
Λάχανο λεπτά τεμαχισμένο ,αγγούρι,κόλιανδρος , βασιλικός, δυόσμος, σχοινόπρασο, σκορδο,καρότο ,φυτρα φασολιων,Πιπερόριζα (Ginger), άσπρο πιπέρι,Πιπέρι μαύρο για καρύκευμα , Νουντλς ρυζιου ,γαρίδες ή Τοφου
Τα σπρινγκρολλς τρωγονται βουτωντας τα σε μια Ασιατικη Σάλτσα τσίλι καυτερη ή Γλυκόξινη ή μπορειτε να κανετε μονοι σας μια σαλτσα.
Παραδειγμα σάλτσας
4 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα ψαριών
1 / 4 φλιτζανιού νερό
2 κουταλιές φρέσκο χυμό λάιμ
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμενο
2 κουταλιές λευκή ζάχαρη
1 / 2 κουταλάκι σάλτσα τσίλι
3 κουταλιές σάλτσα hOisin
1 κουταλάκι ψιλοκομμένα φυστικια
-Σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε τη σάλτσα ψαριών, το νερό, το χυμό, το σκόρδο, τη ζάχαρη και τη σάλτσα τσίλι. 
Σε ένα άλλο μικρό μπολ, αναμείξτε τη σάλτσα hOisin και τα φιστίκια.
Η σαλτσα σας ειναι ετοιμη.
Δειτε μια συνταγη για σπρινγκρολ.Rice Paper Spring Rolls & Sauce

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Φυκια Kombu

                                      Φυκια Kombu 
                                Πλουσια πηγη ιωδιου.
Άλλα ονόματα
dashima, dasima, haidai, kelp
Περιγραφή
Το Kombu είναι ένα πολύ γνωστό σκούρο, πράσινο, πολύ χοντρό λαχανικο  της θάλασσας από την οικογένεια φαιοφύκη. Τα Kombu είναι ένα είδος φυκιων που καλλιεργούνται στα βόρεια ύδατα της Ιαπωνίας. Αν και μπορεί να ακούγεται σαν ένα φυτό, τα φύκια είναι ένα είδος άλγης.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες kombu, με  πιο δημοφιλή την ιαπωνική ma-kombu (Laminaria japonica). Στην Ιαπωνία, το kombu χρησιμοποιείται για να κάνει πάνω από 300 προϊόντα, καρυκευματα  και τσάι.
Εδώ είναι μερικοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το λαχανικό:
Ζωμός για χορτοφάγους. Το φυκι Kombu μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει ένα ελαφρύ ζωμό για τις ασιατικές σούπες όπως miso, σούπα μανέστρα, και σούπα tofu. Να κάνω ένα τέταρτο γαλονιού ζωμό, γεμίστε ένα δοχείο με 4 φλιτζάνια νερό και 4-6 "κομμάτι του kombu. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας, αν θέλετε. (Χρησιμοποιήστε την ταινία απομείνει από kombu σε άλλες συνταγές.)
Για dashi. Το Kombu συνδυάζεται με παλαμίδα για να κάνετε dashi, απαραίτητο υλικό που χρησιμοποιείται στα ιαπωνικά μαγειρεματα.
Για να μαλακώσουν τα φασόλια. Τα αμινοξέα στα kombu βοηθουν να μαλακώσουν τα φασόλια και να γινουν πιο εύπεπτα. Προσθέστε 4-6 λωρίδες kombu σε ένα δοχείο μαγειρεμενων φασολιών. Μετά από μια ή δύο ώρες, τα kombu μπορείτε να τα αφαιρέσετε ή να τα φάτε.
Για γευση. Χρησιμοποιήστε kombu για να ενισχύσετε τη γεύση των  λαχανικών. Είναι ιδιαίτερα καλό με τα λαχανικά ρίζας όπως τα καρότα, τα γογγύλια και αλλα.
Σε σαλάτες. Τοποθετήστε kombu σε μια κατσαρόλα, σκεπάζετε με νερό και σιγοβράζετε για μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Κοβετε σε λωρίδες και προσθέτετε σε σαλάτες.
Ως καρύκευμα. Βαλτε  kombu σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανα. Θρυμματίζετε σε σκόνη και το χρησιμοποιειτε  ως υποκατάστατο άλατος. Πασπαλίζουμε πάνω από σπόρους, tofu, και τα λαχανικά.
• Η αλατισμένη ποικιλία των φυκιων kombu μπορεί να αναμειχθεί με ζεστό ρύζι, ή να προστεθεί στο κουάκερ.
Συμβουλές αποθήκευσης
Τα Αφυδατωμένα kombu πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο σε ένα σκοτεινό και ξηρό χώρο. Μαγειρεμένα kombu θα πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη.
Συστατικα
Περισσότερο από άλλα φύκια, τα kombu είναι μια πλούσια πηγή glutamates, και ιδίως το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), η χημική ουσία που προσδίδει ιδιαίτερη γεύση στα  dashi.
Το φυκι Kombu έχει επισης υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β1, Β2, Β12, πολυσακχαρίτες,φολικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο.
Θρεπτική αξία ανά 100 g:
Ενεργεια:          43 Θερμίδες
Πρωτεϊνες:              1.7g           
Υδατάνθρακες:      9.6g           
Συνολικό λίπος:      0.6g           
Φυτικες ινες:         1.3G    
Κάλιο:                   4330 mg
Φολικό οξύ           180mcg
Ασβέστιο:                168mg
Μαγνήσιο:               121mg
Φώσφορος:            165 mg (20% RDA),
 Σίδηρος:                16,5 mg (118% ΣΗΠ),
 Ιώδιο                     17,3 mg
Βιταμίνη Β12:           0,3 mg (30% RDA)

Θεραπευτικες ιδιοτητες.
- Ειναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο,
- Το αλγινικο οξύ μειώνει τις επιπτώσεις που προκαλουνται στο σώμα από το μολυσμένο περιβάλλον,
- Δυναμώνει τα μαλλιά και το δέρμα,
- Ρυθμίζει το σωματικό βάρος και την πίεση του αίματος,
- Έχει φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη) και συνιστάται για τους διαβητικούς (δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα),
-Ιαπωνικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή τιμή ιωδίου στα φύκια βοηθά την υγιή λειτουργία του θυρεοειδή και είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για υποθυρεοειδισμό.
Προφυλάξεις
Ενώ τα φύκια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, η υπερβολική χρήση δεν συνιστάται, λόγω του κινδύνου υπερθυρεοειδισμου.