Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ποτο Σακε(Sake)

                                 Ποτο Σακε(Sake)
                               Ένα παραδοσιακό ιαπωνικό ποτο. 
Sake ,αλκοολούχο ποτό που γίνεται από το ρύζι (15,5% Vol)
Συστατικά: νερό πηγής, ρυζι, Koji-ενζυμο (oryzea Aspergillus),μαγια.
Τροπος παραγωγης
Το sake παρασκευάζεται από τέσσερα βασικά συστατικά: νερό, ρύζι, μύκητες koji και μαγιά. Είναι ένα διαυγές ποτό με 15% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Το 80% του sake αποτελείται από νερό. Γι' αυτό και τα ιαπωνικά οινοποιεία κατασκευάζονταν παραδοσιακά κοντά σε υδάτινες πηγές.
Η παραγωγή του sake αρχίζει με το γυάλισμα του ρυζιού. Αμέσως μετά πλένεται, ενυδατώνεται και βράζεται στον ατμό. Στο μείγμα προστίθεται το koji, ένας μύκητας παρόμοιος με εκείνον που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του μπλε γαλλικού τυριού, ο οποίος μετατρέπει το άμυλο σε γλυκόζη. Μόλις προστεθούν οι ζύμες, ξεκινάει η διαδικασία της ζύμωσης, η οποία διαρκεί από 18 έως 30 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης προοτίθενται σε τακτά χρονικά διαστήματα νερό, ρύζι και koji. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακολουθούν η συμπίεση και η παστερίωση του μείγματος. Το sake υψηλής ποιότητας αφήνεται να ωριμάσει όπως το κρασί.
Πλούτος αρωμάτων
Το sake περιέχει περίπου 400 αρωματικές ουσίες.
Τα αρωματα του αναδεικνύονται όταν το ποτό καταναλωθεί γουλιά-γουλιά και κρατηθεί για μερικά δευτερόλεπτα στο στόμα.Το διακριτικό sake παρουσιάζει ισορροπία γλυκύτητας και ξηρότητας, ευχάριστης οξύτητας και οινοπνεύματος.
Χρήση: Απολαύστε το Sake παγωμενο το καλοκαίρι και το χειμώνα ελαφρά θερμαινομενο.
Παραδοσιακά, το sake σερβίρεται σε κεραμικό φλασκί, το tokkuri, και σε μικρά ποτηράκια, τα o-choko. Πίνεται ζεστό (atsukan) ή κρύο (hiyazake). Το παγωμένο sake (που θεωρείται και καλύτερης ποιότητας) είναι πιο γλυκό και γι' αυτό καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες.Περιέχει 13% - 19% οινόπνευμα και συνδυάζεται ιδανικά με ψάρια και χορτοφαγικά πιάτα. Συνοδευει επισης το σουσι.
Μόλις ανοιχτεί το μπουκάλι, πρέπει να καταναλωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου