Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Βοτανα-Βασιλικός

                                              O Βασιλικός   

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό ποώδες μονοετές φυτό που μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά σε ύψος, με ελλειπτικά έντονα μυρωδάτα φύλλα και μικρά άσπρα άνθη. Ανήκει στο γένος ώκιμου της οικογένειας των χειλανθών και υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες τόσο στο μέγεθος όσο και στο χρώμα των φύλλων. Οι σπόροι του βασιλικού φυτρώνουν εύκολα σε μέρη με άφθονο ήλιο και στεγνό εύφορο χώμα. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Το τσάι που φτιάχνεται από τα φύλλα του βασιλικού είναι ιδανικό για κρυολογήματα, καταρροές και βήχα. Ο χυμός που βγαίνει από τα φύλλα σε συμπυκνωμένη μορφή χρησιμοποιείται σε σταγόνες για ανακούφιση από φλεγμονές των αυτιών, ενώ αραιωμένος σε διάλυμα με νερό για γαργάρες , κάνει καλό σε αμυγδαλίτιδες και φαρυγγίτιδες. Χρησιμοποιείται επίσης εξωτερικά για την ανακούφιση του ερεθισμού από τσιμπήματα εντόμων, καθώς έχει μία ήπια αντιισταμινική δράση.

Οι πιο γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες είναι οι εξής:
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος – το τσάι βοηθάει στην πέψη ως ένα άλλο είδος σόδας και καταπραΰνει τα έντερα
Βοηθά στις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους
Ενισχύει τη μνήμη
Είναι διουρητικό
Το εκχύλισμα βασιλικού βοηθάει στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπη
Συνιστάται για περιπτώσεις ναυτίας αλλά και για τις ναυτίες εγκυμοσύνης
Η κατανάλωση των φύλλων βοηθάει στην αύξηση του μητρικού γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες
Τα αποξηραμένα φύλλα βασιλικού καταπραΰνουν τις παθήσεις της χρόνιας ρινίτιδας και ιγμορίτιδας
Μειώνει τις ρυτίδες
Απομακρύνει τα κουνούπια, τις μύγες και τις σκνίπες
Στην αρωματοθεραπεία, ως αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται σε μασάζ εναντίον της κατάθλιψης
Η προσθήκη του στο μπάνιο χαλαρώνει το σώμα μας.
Συγκομιδή και συντήρηση
Φρέσκος – Ψιλοκόψτε τα φύλλα του
Αποξηραμένος – Κόψτε τα φύλλα νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ήλιου όταν το φυτό δεν είναι ανθισμένο. Καλό είναι γενικά να αφαιρείται τα άνθη του βασιλικού απο το φυτό.Τοποθετήστε τα φύλλα πάνω σε ένα βαμβακερό ύφασμα και αφήστε να ξεραθούν σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Σε βάζο – Μπορείτε να τα διατηρήσετε μέσα σε βάζο που περιέχει ελαιόλαδο.
Στην κατάψυξη – ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο και τοποθετήστε τα σε παγοθήκες.
Μαγειρική
pesto a la Genovese
2 φλυτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού
1/3 φλιτσανιού κουκουναρόσπορους
2-3 σκελίδες σκόρδο 1/2 φλυτζάνι παρμεζάνα
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου