Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Το Mάνγκο (Mango)


                                                       Μάνγκο (Mango)- Magnifera indica

Αειθαλές δένδρο μετρίων (ορισμένες φορές μεγάλων) διαστάσεων με πυκνή κόμη. Τα φύλα του είναι βαθυπράσινα και δερματώδη, ενώ τα άνθη μικρά και κιτρινωπά. Οι καρποί του είναι σφαιρικοί ή ωοειδής, και μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 500 γρ.
Το μάνγκο παρόλο που είναι ιθαγενές σε τροπικές περιοχές της Ασίας, καλλιεργείται συστηματικά και σε άλλες τροπικές περιοχές του κόσμου.
                                           • Μάνγκο (Mango)

Το Μάνγκο είναι από τα πιο νόστιμα και εκλεκτά τροπικά φρούτα. Διάφορες ποικιλίες καλλιεργούνται στους Τροπικούς, από την Καραϊβική μέχρι την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και την Ινδία. Αν και υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα, τα μάνγκο είναι συνήθως καμπυλωτά, στενόμακρα, με πράσινη, ροζέ - χρυσή ή κόκκινη φλούδα και σάρκα πολύ αρωματική σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, η οποία περικλείει ένα πολύ μεγάλο, τριχωτό, επίπεδο κουκούτσι που δεν τρώγεται. Η πολύ μαλακή σάρκα τους είναι πάντα ζουμερή και γλυκιά, αν και μερικές φορές είναι λίγο στυφή. Ορισμένα μάνγκο έχουν ινώδη σάρκα, ενώ άλλα είναι ζουμερά και βουτυράτα. Κάποιες ποικιλίες λένε ότι έχουν γεύση μέντας, λεμονιού, μπανάνας κ.ά. αλλά στην πραγματικότητα έχουν  τη δική τους γεύση.
Η ιστορία του Μάνγκο μας γυρίζει 6000 χρόνι πίσω και είναι στενά συνδεδεμένη με τον Ινδουισμό. Λένε ότι ο Βούδας εμφανίστηκε στη σκιά των δέντρων μιας φυτείας μάνγκο. Τα Μάνγκο  φυτρώνουν στη Μαλαισία και τη Ινδία και αποτελούν μέρος της κουλτούρας και των θρύλων των λαών αυτών.
Τα ώριμα Μάνγκο είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C και αποτελούν πηγή Βήτα - καροτίνης.΄Εχουν περίπου 59 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
* Το μάνγκο είναι  ένα φρούτο, απαραίτητο όταν ακολουθούμε κάποια δίαιτα. Είναι και αυτό πλούσιο σε θερμίδες και αποτελεί χρήσιμη πηγή καλίου και βιταμίνης Α και C. Είναι πολύ χορταστικό ενώ ένα μάνγκο διαθέτει περίπου 135 θερμίδες. Μπορείτε και αυτά να τα φάτε σκέτα, σε φρουτοσαλάτα ή να γαρνίρετε, με φέτες μάνγκο, φιλέτα ψητών ψαριών. Η γεύση τους είναι μοναδική.

                                          Συνταγες με μανγκο


                                              1.Σολομός με τσίλι-μάνγκο σάλσα

Ένα πιάτο ελαφρύ και αρωματικό, ιδανικό για δείπνο. Αυτό που είναι σημαντικό για την επιτυχία αυτού του πιάτου είναι να αγοράσετε ένα ζουμερό μάνγκο. Επίσης εάν δε βρείτε σολομό μπορείτε να χρησιμοποιείσετε λαβράκι.
Υλικά για 2 άτομα
1 μάνγκο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
1/4 φλιτζανιού κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά φρέσκο χυμό λάιμ (μοσχολέμονο)
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένη πιπερίτσα τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα από το μοσχολέμονο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φιλέτα σολομού
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα 7 πρώτα συστατικά, ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε 1 1/2 κουταλιές λάδι. Αλατωπιπερώνουμε και βάζουμε στη άκρη τη σάλσα μας.
Αλοίφουμε τα φιλέτα του σολομού με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 5 λεπτά ανά πλευρά.
Σερβίρουμε τα φιλέτα με τη σάλσα και συνοδεύουμε με ρύζι ή κους κους.
Καλή σας όρεξη!

                                      2.Δροσιστική σαλάτα με Μάνγκο (Mango Salad)


Υλικα
1 ώριμο Μάνγκο (να πατιέται ελαφρά)
1 κεφάλι Ραντίτσιο
3 κεφάλια Τσικορε
1 κόκκινο κρεμμύδι
1 ματσάκι σχοινόπρασσο
Για το Ντρέσινγκ
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.κ. μέλι
3 κ.κ. μουστάρδα
2 κ.κ. μουστάρδα γλυκειά
100 μλ γιαούρτι, ή ξυνόγαλα η κρέμα γάλακτος (Φυτική ή ζωική)
αλάτι, πιππέρι
Εκτελεση
Ψιλοκοβουμε όλα τα υλικά για την σαλάτα και τα ανακατώνουμε σε μια σαλατιέρα. Προσοχή μόνο στο σχοινόπρασο. Αν το παραψιλοκόψετε θα σας πικρίσει.
Χτυπαμε τα υλικά για το ντρεσινγκ και περιχύνουμε την σαλάτα. Αφήνουμε περίπου για μισή ώρα να τραβήξει και σερβίρουμε.
Την σερβίρω συνήθως με κρέατα ψητά και μέχρι τώρα έχει αρέσει σε όλους!!!
Καλή όρεξη!!!

                                 3.Σαλάτα με μάνγκο, αγγούρι, μύρτιλο
Υγιεινή πρόταση για τους λάτρεις των λαχανικών
Υλικά
• 100 γρ. σαλάτα πράσινη
• ½ αγγούρι κομμένο σε ψιλές φέτες
• ½ μάνγκο κομμένο σε φέτες
• 50 γρ. μύρτιλο
Για το dressing με μανταρίνι:
• 100 γρ. λάδι
• 40 γρ. χυμό μανταρίνι
• 20 γρ. ζάχαρη
Για τα κρουτόν:
• 1 μπαγκέτα λευκό ψωμί
Εκτέλεση
• Για να κάνουμε το dressing, ανακατεύουμε μαζί το λάδι, το χυμό μανταρίνι και τη ζάχαρη.
• Για τα κρουτόν, κόβουμε το ψωμί (μπαγκέτα) σε ψιλές φέτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
• Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και το dressing.
• Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο με δύο κρουτόν.

                                      4.Μαρμελάδα μάνγκο με λουίζα             

Υλικά:
1 κιλό μάνγκο (καθαρό βάρος) καθαρισμένα και τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια
1 κιλό ζάχαρη
Χυμός από 1 λεμόνι
10 – 12 φύλλα φρέσκιας λουίζας
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το μάνγκο και το λεμόνι και τα αφήνουμε να «μείνουν» για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 – 6 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, προσθέτοντας και τα φύλλα λουίζας.
Γιατί το σπιτικό είναι πάντοτε καλύτερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου