Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

O ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ

                                               ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ 
                                 Ο Θαυματουργός Σπόρος των Ίνκας 

Ο θρύλος του Αμαράνθου μπορεί να ανιχνευθεί στην εποχή των Ίνκας, οι οποίοι πίστευαν ότι ο σπόρος διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις. Επί τέσσερις αιώνες κανείς δεν μιλούσε γι' αυτόν έως ότου επιστήμονες τον ανακάλυψαν ξανά μέσα από μελέτες και επιβεβαίωσαν ότι οι μικροσκοπικοί σπόροι Αμαράνθου περιέχουν έναν σημαντικό αριθμό από οφέλη - κλειδιά.

   Αυτό που είναι εξαιρετικό με τον Αμάρανθο είναι τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδά του σε λυσίνη. Αυτό κάνει την πρωτεΐνη Αμαράνθου εξαιρετικά πολύτιμη κι έχει βρεθεί ότι ωφελεί τον μεταβολισμό καθώς επίσης ότι συνδέεται με την επιβράδυνση του γήρατος. Ειδικά οι αθλητές γνωρίζουν την λυσίνη, διότι αυτή φτιάχνει πολλή καρνιτίνη. Κι αυτή με την σειρά της μπορεί να ωφελήσει στην ισορροπία της ενέργειας και της αντοχής. Δεν είναι μόνο οι αθλητές που ωφελούνται από αυτούς τούς θαυματουργούς σπόρους. Ακόμη και οι αστροναύτες τους παίρνουν μαζί τους στο διάστημα!

   Μία καλή ιδέα είναι να συγκρίνετε τις πρωτεΐνες του Αμαράνθου με αυτές των συμβατικών δημητριακών, για να καταλάβετε πόσο πολύτιμες είναι. Ο Αμάρανθος είναι επίσης πλούσιος σε ασφαλή λιπαρά οξέα, από τα οποία τα κύρια είναι τα υψηλής ποιότητας λινολενικά οξέα για τα οποία έχει βρεθεί ότι ωφελούν το σώμα σε ότι αφορά την βέλτιστη απόδοση και ευεξία.

   Επιπλέον ο Αμάρανθος είναι γνωστό ότι περιέχει τα μέταλλα μαγνήσιο και σίδηρο, μαζί με ασβέστιο, σε επίπεδα που μπορούν να συνεισφέρουν στις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε αυτά τα μέταλλα.

   Οποιοσδήποτε που ενδιαφέρεται να μάθει για όλα τα πλεονεκτήματα χρησιμοποιώντας αυτόν τον θαυματουργό σπόρο των Ίνκας, με ένα τρόπο υγιή και ευχάριστο, θα μπορέσει να ανακαλύψει αυτά και άλλα πολλά στις σελίδες που ακολουθούν.

                                 ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ ,ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

   Ο άνθρωπος επωφελείται αυτού του θαυματουργού σπόρου εδώ και αιώνες. Στους πολιτισμούς των Ίνκας και των Αζτέκων -ο Αμάρανθος θεωρείτο ιερό φυτό- του απέδιδαν ότι διέθετε ιδιότητες μακροζωίας. Ο Αμάρανθος ήταν ιδανική πηγή ενέργειας για τους Ινδιάνους των υψιπέδων, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν διαδρομές περισσοτέρων των 40χλμ κάθε φορά. Κοντά στο λιμάνι Vera Cruz στα διάσημα σπήλαια Oxcatlan βρέθηκε Αμάρανθος μεταξύ των ταφικών αντικειμένων που χρονολογούνται ανάμεσα στο 6.700 και 5.000 π.χ.

   Χαρακτηριστικά το χρώμα των ανθέων του Αμαράνθου είναι ζωηρό κόκκινο, οπότε είναι και ένα διακοσμητικό φυτό. Μερικοί τύποι ονομαζόμενοι «ουρές της αλεπούς» μπορεί να βρεθούν σε κήπους της Γερμανίας. Γενικώς σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 900 τύποι και 60 είδη. Εκτός από το καλαμπόκι και τα φασόλια ο Αμάρανθος ήταν μία από τις βασικές τροφές των Ίνκας του Περού και των Αζτέκων του Μεξικού. O στόχος τους ήταν να βελτιώνουν τη σοδειά κάθε φορά. Αντίθετα με άλλους σπόρους αυτό δεν επιτυγχάνεται αυξάνοντας το μέγεθος του σπόρου και του ενδοσπερμίου, αλλά αυξάνοντας τον αριθμό των σπόρων ανά φυτό. Κάνοντας αυτό είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα από το οποίο ακόμη ωφελούμεθα όσον αφορά την σοδειά και τα θρεπτικά οφέλη.


Ο ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ
   Ο Αμάρανθος περιέχει ένα αριθμό θρεπτικών στοιχείων - κλειδιών στην ακριβή αναλογία όπως συνιστάται από τον γερμανικό οργανισμό διατροφής (Deutsche Gellschaft fur Ernahrung) ωφέλιμα για όλους τους ανθρώπους:
 O Αμάρανθος αποτελείται από εύπεπτο άμυλο κατά 59%.
Άλλο ένα 18% είναι πρωτεΐνη μεγάλης θρεπτικής αξίας με βαθμό βιολογικής ποιότητας 75 (σε σύγκριση: το γάλα της αγελάδας είναι 72 και του καλαμποκιού 44).
 Ο Αμάρανθος είναι πλούσιος σε λυσίνη, το απαραίτητο αμινοξύ. Βρίσκεται σε μικρότερο βαθμό σε όλους τους αυτόχθονες τύπους σπόρων. Συνδυάζοντας Αμάρανθο και σπόρους όπως βρώμη ή σιτάρι spelt (dinkel) παρέχει μία ιδανική σύνθεση πρωτεΐνης, η οποία είναι μεγάλης σημασίας, ειδικά για τους χορτοφάγους και τους αθλητές.
 Η περιεκτικότητα λίπους στον Αμάρανθο είναι 9% και αποτελείται κυρίως από απαραίτητα λιπαρά οξέα, κυρίως λινολεϊό και λινολενικό οξύ.
 Το υψηλό ποσοστό ινών (14%) κάνει τον Αμάρανθο, σημαντικό συστατικό της καθημερινής διατροφής.
 Επίσης ο Αμάρανθος περιέχει πολλά μέταλλα και σπουδαία ιχνοστοιχεία. Ο πλούτος του Αμαράνθου σε σίδηρο και μαγνήσιο υπερέχει κατά πολύ όλων των τύπων

Ο ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΑLLOS

Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΩΝ ΥΨΙΠΕΔΩΝ
ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ


   Οι πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες Αμαράνθου για την Allos βρίσκονται στο μοναδικό, σχεδόν αμόλυντο τοπίο των υψιπέδων του Περού. Η περιοχή, κάπου 2.600 μ. επάνω από το επίπεδο της θάλασσας βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφές των Άνδεων, οι οποίες μπορεί να φθάνουν τα 4.000μ. ύψος. Οι κλιματικές συνθήκες των υψηλότερων περιοχών κάνουν τους σπόρους του Αμαράνθου να ωριμάζουν αργά αλλά ομαλά και τους δίνουν μια ιδεώδη σύνθεση θρεπτικών στοιχείων, τα οποία περιέχουν όλα τα κύρια μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο μόνο μία σοδειά ανά έτος μπορεί να έχουν σ' αυτά τα μέρη, σε αντίθεση με τις περιοχές καλλιεργειών κατά μήκος των παραλίων του Ειρηνικού, όπου έχουν μέχρι και τρείς σοδειές. Οι αγρότες παρακολουθούν τη σειρά των καλλιεργειών για να διασφαλίσουν ότι το έδαφος δεν θα γίνει παρασιτικό και ότι τα φυτά Αμαράνθου θα παραμείνουν υγιή και ανθεκτικά.


   Οι κτηματίες των υψιπέδων έχουν ενωθεί όλοι μαζί και σχηματίζουν αγροτικούς συνεταιρισμούς. Καλλιεργούν ειδικούς τύπους Αμαράνθου βασισμένοι σε παραδοσιακές και αποδεδειγμένες μεθόδους. Αυτοί οι τύποι είναι ειδικά κατάλληλοι για να σκάνε (popped open).


   Η φροντίδα και η επιλογή των φυτών από καλλιεργητική άποψη γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια. Το καλά εξασκημένο μάτι και οι έμπειρες κινήσεις είναι αναγκαίες για την επιλογή των καλύτερων φυτών.



ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


   Εικοσιπέντε χρόνια πριν, ο Walter Lang, o ιδρυτής της εταιρείας Allos έφερε τον «θαυματουργό σπόρο των Ίνκας» στην Γερμανία. Από τότε ο κύριος στόχος της Allos είναι ο Αμάρανθος και η σημασία του στην διατροφή. Από την αρχή εξαρτάται από εμάς να καθαρίσουμε τον σπόρο με ήπιο τρόπο και να τον ανοίξουμε (να γίνει «σκαστός») ακριβώς πριν από την περεταίρω κατεργασία του. Μετά από επιτυχημένη εξέλιξη της απαιτούμενης κατεργασίας «σχάσης» (popping), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Αμάρανθο και να εγγυηθούμε την μοναδική φρεσκάδα του σε διάφορα προϊόντα και συνταγές. Η διαδικασία της σχάσης ελευθερώνει τα θρεπτικά στοιχεία, κι έτσι τα κάνει καλύτερα για χρήση. Η πολυετής πείρα μας μαζί με την διαβεβαίωση της ποιότητας του Αμαράνθου, η άμεση επαφή με τους καλλιεργητές, η εξειδίκευση στην τεχνολογία της επεξεργασίας και η διατροφική φυσιολογική προέλευση των συνταγών εγγυάται ότι η ποιότητα του προϊόντος παραμένει μονίμως στο ίδιο υψηλό επίπεδο.


             Τρώγοντας ένα υγιεινό πρωινό με σπόρους δύναμης των Ίνκας.

   Μερικές φορές σηκωνόμαστε από το κρεβάτι εύκολα και ζωηρά. Άλλες φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι και νωθροί. Σε κάθε περίπτωση ένα υγιές, γευστικό πρωινό μας παρέχει το ιδεώδες ξεκίνημα της ημέρας. Αμερικανοί επιστήμονες έχουν ήδη αποδείξει αυτό που λεγόταν πάντα: το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ο υψηλότερος βαθμός θρεπτικής αξίας απαιτείται σ' αυτό το γεύμα. Πιο σημαντική από την ποσότητα είναι η ποιότητα και το αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί το σώμα ό,τι μπορεί, από αυτό το γεύμα να του κάνει καλό.


   Η λυσίνη που περιέχεται στον Αμάρανθο κάνει τον μεταβολισμό να γίνεται σωστά το πρωί. Είναι σημαντικό να έχετε ένα διαρκές συναίσθημα ικανοποίησης καθώς και να απορροφάτε πολύτιμες πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Για να εξασφαλίσουμε και την ευχαρίστησή σας προετοιμάσαμε μερικές ιδέες για το πρωινό σας.
Θα εκπλαγείτε!


Τι απαιτείται από ένα υγιεινό πρωινό με μούσλι;
- Χαμηλός βαθμός επεξεργασίας.
- Χαμηλό σε λιπαρά.
- Ανεπεξέργαστη ζάχαρη.
- Πλούσιο σε Ίνες.
- Νόστιμο!


Επί τη ευκαιρία.....
   Την ώρα του πρωινού χρειάζεται προσοχή για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε μία ισορροπημένη αναλογία θρεπτικών ουσιών. Πάνω απ' όλα πρέπει να αποφεύγονται μεμονωμένα λίπη και επεξεργασμένη ζάχαρη. Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, αυτές είναι οι αιτίες που αισθανόμαστε γρήγορα πείνα ανάμεσα στα γεύματα και αυτό μπορεί να είναι μοιραίο για την εμφάνισή μας.


   Η επεξεργασμένη ζάχαρη (δεν υπάρχει διαφορά είτε είναι ακατέργαστη από ζαχαροκάλαμο είτε λευκή ζάχαρη) προκαλεί γρήγορη άνοδο του σακχάρου του αίματος και για να ρίξει το σάκχαρο στο κανονικό επίπεδο, το σώμα στέλνει τεράστιες ποσότητες ινσουλίνης στο κυκλοφορικό σαν ρυθμιστή. Όταν το επίπεδο, σακχάρου χαμηλώσει εξαιτίας αυτών των μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης, η υπερβάλλουσα ινσουλίνη σηματοδοτεί πείνα ξανά στο σώμα, για να χρησιμοποιηθεί. Ο μεταβολισμός και το επίπεδο σακχάρου του αίματος τίθενται εκτός ισορροπίας.
   Γιατί αυτό μπορεί να είναι μοιραίο για την εμφάνισή μας;

   Η ινσουλίνη είναι ο αντίπαλος παίκτης της γλυκαγόνης της «ορμόνης νηστείας», η οποία διευκολύνει την διάσπαση του λίπους, για παράδειγμα στην διάρκεια φυσικής άσκησης. Εάν η ινσουλίνη κυκλοφορεί στο αίμα, τότε τα αποθέματα λίπους του σώματος δεν μπορούν να προσβληθούν. Όλες οι ασκήσεις γυμναστικής που κάνετε είναι σχεδόν άχρηστες. Τώρα, εάν προσθέσετε και επιπλέον λίπος, τότε αυτό μετακινείται γρήγορα στο υπάρχον αποθηκευμένο λίπος, βοηθούμενο από την ινσουλίνη. Αυτή είναι μία λογική αιτία να μη ξεκινάτε με έναν συνδυασμό ζάχαρης/λίπους την ώρα του πρωινού γεύματος!


   Η κατάσταση είναι διαφορετική με στοιχεία που έχουν υποστεί λιγότερη κατεργασία ή ακόμη με τροφές που έχουν γλυκανθεί με μέλι. Το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει πιο αργά και το σώμα δεν χρειάζεται να φτιάξει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης διαθέσιμες μετά από λίγο διάστημα. Η διάσπαση λίπους μπορεί να γίνεται αργά και συνεχώς.


   Το ευχάριστο αίσθημα χορτασμού διαρκεί περισσότερο. Οπότε σας παρακαλούμε να προσέχετε τα συστατικά ,όταν αγοράζετε τα δημητριακά για το πρωινό σας.





ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΘΟ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

   Ο Αμάρανθος παρουσιάζει αμέτρητες δυνατότητες στο μαγείρεμα. Είτε προσπαθείτε να ζωντανέψετε το αγαπημένο σας γεύμα αναπολώντας υγιεινά γλυκά ή θέλετε να εκπλήξετε τους καλεσμένους με κάτι ασυνήθιστο, αυτός ο μικρός σπόρος σας δίνει τη δυνατότητα. Το ελαφρύ, φυστικοειδές άρωμά του εμπλουτίζει και γλυκά και πικάντικα φαγητά.

... Σαν ένα παράπλευρο πιάτο
Οι σπόροι Αμαράνθου πρέπει να πλένονται καλά σε τρεχούμενο νερό, μετά τους φέρουμε σε βρασμό τρείς φορές και ύστερα τους σιγοβράζουμε αργά για 45 λεπτά. Ο Αμάρανθος σερβίρεται με πιάτα λαχανικών, σε φαγητά κατσαρόλας ή με νόστιμες σάλτσες.

... Σαν βλαστός
Όταν ο Αμάρανθος βλαστάνει, το υψηλό επίπεδο ζωτικών συστατικών του αυξάνει σημαντικά. Για να το κάνουμε, πλένουμε καλά τους σπόρους, τους μουλιάζουμε σε κρύο νερό για 12 ώρες περίπου και τους ξαναπλένουμε και μετά τους βάζουμε σε ένα κανονικό σκεύος για βλαστάρια.
Η περίοδος βλάστησης είναι 3-5 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου (όμοια με τα φύτρα άλφα-άλφα ή τριφυλλιού). Τα φύτρα Αμαράνθου συχνά είναι σε ανοιχτό ρόζ-κόκκινο χρώμα τις πρώτες ημέρες.

... Σαν σκαστός αραβόσιτος (pop corn)
Θερμαίνετε ένα σκεπαστό σκεύος στο μάτι χωρίς να βάλετε αλάτι. Προσθέστε 1 κουτάλι της σούπας σπόρους Αμαράνθου και μετά βάλτε αμέσως το καπάκι επάνω στο σκεύος αμέσως. Οι σπόροι θα αρχίσουν να σκάνε αμέσως και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα μετά από λίγα δευτερόλεπτα.


                               Μούσλι «Και κάθε μέρα σε φόρμα»

Για ένα άτομο:
1 κούπα μούσλι φρούτων με Αμάρανθο της Allos
100γρ κουάρκ (cottage cheese είναι τύπος ανθότυρου με χαμηλά λιπαρά)
Λίγο πλήρες γάλα
Μέλι Αllos για γεύση
1 κουταλάκι του τσαγιού σπόρους σησαμιού
1 κουταλάκι του τσαγιού σπόρους λιναρόσπορου
Φρούτα εποχής
   Ανακατέψτε το κουάρκ με το γάλα μέχρι να γίνουν λεία, προσθέστε το μέλι, τους σπόρους και κόψτε τα φρούτα. Αναμίξτε τα με το μούσλι και φάτε τα αμέσως

Δημοφιλής φρατζόλα για πάρτυ
500γρ ψιλοκομμένο σπέλτ ή αλεύρι σίτου ολικής αλέσεως
1 μεγάλη κούπα ποπ κόρν Αμαράνθου Allos
1 κύβο μαγιά (ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά)
1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι (ή λιγότερο)
1 κουταλάκι τσαγιού φυτικό ζωμό σε κόκκους
1 κουταλάκι τσαγιού μέλι
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
Ανάμικτα βότανα, όπως θυμάρι, μαντζουράνα, βασιλικό, δενδρολίβανο ή καρυκεύματα, όπως οι σπόροι κάρου ή σπόροι μαύρου κάρου.

   Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ μαζί με το ποπ κόρν Αμαράνθου και ανακατέψτε μέσα αλάτι και καρυκεύματα. Βάλτε μαζί τον κύβο μαγιάς με το μέλι και 300ml χλιαρό νερό, (η ξηρή μαγιά μπορεί να προστεθεί αμέσως στο αλεύρι), ανακατεμένα με το αλεύρι. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τα βότανα, συνθλίψτε τη σκελίδα σκόρδου και προσθέστε όλα στο μίγμα.
   Ζυμώστε το καλά (εάν δεν είναι αρκετά μαλακό, προσθέστε λίγο ακόμη νερό), αφήστε την ζύμη να μείνει για λίγες ώρες μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. Ψήστε στους 180°C (φούρνος θερμού αέρος) ή 200°C (κανονικός φούρνος) για 40 λεπτά περίπου. Βγάλτε το από το σκεύος αμέσως.


ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΘΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ
Ξέρατε ότι...
… ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΑΜΑΡΑΝΘΟΥ μπορούν να τρώγονται όπως το σπανάκι;
… ΜΕΧΡΙ 10.000 ΣΠΟΡΟΙ ΑΜΑΡΑΝΘΟΥ μπορούν να ωριμάσουν μέσα σε μία ανθοταξία με διάταξη ομπρέλας άνθους Αμαράνθου;
... η NASA θεωρεί τον Αμάρανθο τόσο πολύτιμο από άποψη διατροφής ώστε ταΐζει με αυτόν τους αστροναύτες;
… ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΩΝ ΥΨΙΠΕΔΩΝ μπορούσαν να διανύουν αποστάσεις περισσότερο από 40 χλμ την ημέρα μέσα στα βουνά χάρη στη δύναμη των σπόρων του Αμαράνθου;
… Η UNICEF (η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών που βοηθάει τα παιδιά) και η FAO (η οργάνωση διατροφής και καλλιέργειας των Ηνωμένων Εθνών) χρηματοδοτούν σχέδια ερευνών για την καλλιέργεια Αμαράνθου επειδή γνωρίζουν ότι ο Αμάρανθος είναι το δημητριακό της ελπίδας ή ακόμη η καλύτερη εναλλακτική λύση στον αγώνα κατά της πείνας;
… ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΦΩΣΦΟΡΟΥ (σημαντικά στοιχεία για τον ανθρώπινο σκελετό) που περιέχονται στον Αμάρανθο βρίσκονται σε σχεδόν ιδανική αναλογία του ενός προς το άλλο.
… 1 κιλό ΑΜΑΡΑΝΘΟΥ περιέχει σχεδόν τόση πρωτεΐνη όσο 22 αυγά ή 15 φλιτζάνια γάλα.
… ΕΞ' ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ που περιέχει ο Αμάρανθος αποτελεί μία ιδανική διατροφική βάση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
… ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ πίστευαν ότι ο Αμάρανθος καθυστερεί την διαδικασία του γήρατος.
… Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ LUIS KALINOWSKI απέδειξε ότι ο Αμάρανθος δυναμώνει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
... Ο ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα λυσίνης.
... Ο ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΣΙΒΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ στα υψίπεδα επειδή είναι ένα φυτό χωρίς απαιτήσεις.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΘΟ
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο κινόα και τον Αμάρανθο;
Ο Αμάρανθος ανήκει στην οικογένεια των φυτών fosetail και το κινόα ανήκει στην οικογένεια των quinoa. Μαζί με το φαγόπυρο αποκαλούνται «ψευδοδημητριακά». Η λέξη «ψευδοδημητριακό» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για όλα τα φυτά που παράγουν σπόρους, τα οποία δεν θεωρούνται δημητριακά ή τύπος σιτηρού από βοτανική άποψη, αλλά οι πυρήνες του οποίου ετοιμάζονται, καταναλώνονται σαν δημητριακό. Η σίκαλη, το κριθάρι η ή βρώμη είναι παραδείγματα «αληθινών» δημητριακών. Ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστωδών.
Η διαδικασία σκασίματος (popping) δεν καταστρέφει πολλές από τις ουσίες που περιέχονται στον Αμάρανθο;
Το σκάσιμο (popping) είναι η αρχαιότερη όλων των μεθόδων παρασκευής Αμαράνθου. Οι ουσίες που περιέχει παραμένουν κλεισμένες κατά την διάρκεια του σκασίματος. Μετά οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες ειδικά, χωνεύονται ευκολότερα και καλύτερα.
Η διαδικασία σκασίματος της ALLOS είναι πολύ ήπια, κατά την οποία οι μικροσκοπικοί πυρήνες σκάνε μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Οι μελέτες μας επάνω στο περιεχόμενο ευαίσθητων ουσιωδών αμινοξέων πριν και μετά το σκάσιμο έχουν δείξει καθαρά ότι αυτές οι ουσίες δεν καταστρέφονται.

Ο Αμάρανθοςς είναι κατάλληλος για την διατροφή μικρών παιδιών;
Ο Αμάρανθος της Allos είναι εξαιρετικά κατάλληλος για ετοιμασία χυλού, συγκρινόμενος με όλα τα άλλα δημητριακά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αλλαγή στο μενού, π.χ. αντί/ή μαζί με νιφάδες βρώμης ή άλλα δημητριακά. Πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι απλό και γρήγορο γεύμα χρησιμοποιώντας τον σκαστό αραβόσιτο με Αμάρανθο της Allos. Απλώς ανακατέψτε τον με τα φρούτα πουρέ.

Ο Αμάρανθος που χρησιμοποιεί η Allos, από που προέρχεται;
Κατ' ευθείαν από τις χώρες προέλευσης του. Από το Περού, όπου μεγαλώνει φυσικά και βιολογικά.

Ο Αμάρανθος είναι πράγματι χωρίς γλουτένη;
Ο Αμάρανθος δεν περιέχει τα δύο είδη γλουτένης ή φυτικά είδη γλουτένης γλοιαδίνη και γλουταμίνη. Εάν ο Αμάρανθος μαγειρεύεται στην κουζίνα, στην αγνή του κατάσταση χωρίς να προστίθενται άλλα δημητριακά, τότε σίγουρα είναι κατάλληλος ως τροφή χωρίς γλουτένη. Εάν σερβίρεται ή συνδυάζεται με άλλα δημητριακά, τότε φυσικά δεν είναι πλέον χωρίς γλουτένη.

Γιατί δεν είναι δυνατό να καλλιεργηθούν επαρκείς ποσότητες Αμαράνθου στην Ευρώπη;
Ο Αμάρανθος είναι ένα φυτό που απαιτεί για να αυξάνεται και να ωριμάζει ορισμένη και συνεχή ποσότητα ηλιακού φωτός, που επικρατεί σε περιοχές γύρω από τον Ισημερινό. Ωστόσο πειράματα που έχουν γίνει έδειξαν ότι μπορεί να καλλιεργηθεί στη Νότιο Γερμανία και στην Αυστρία.

Γιατί το τραγανό ψωμί της ALLOS (Αllos Amaranth-Knacke) περιέχει και σίκαλη;
Επειδή ο Αμάρανθος δεν περιέχει φυτική, γλουτένη, δεν γίνεται να παραχθεί ζύμη για ψωμί, κουλουράκια ή κέικ μόνο από αλεύρι Αμαράνθου. Κατά τη διαδικασία ψησίματος της ζύμης ο Αμάρανθος αφήνει ψίχουλα στο φούρνο. Μόνο λεπτές φραντζόλες άζυμου ψωμιού είναι δυνατό να σχηματιστούν, όταν η ζύμη έχει παρασκευασθεί αποκλειστικά από αμάρανθο. Κοινά δημητριακά μέχρι ενός ποσοστού 25% το πολύ, όπως το σιτάρι και η σίκαλη μπορούν να προστεθούν για να βελτιωθούν οι ιδιότητες της ζύμης.

Το αλεύρι αμαράνθου που χρησιμοποιείται είναι πάντα ολικής άλεσης;
Ναι, ο πυρήνας του Αμαράνθου είναι «σφιχτά» ενωμένος με το περικάρπιο και τον βλαστό, τα οποία είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι μεγαλώνει ο καρπός σαν κάτι το ενιαίο και τα χρήσιμα συστατικά που περιέχονται σε αυτόν διατηρούνται.

Πηγη.morfeas.gr

1 σχόλιο: