Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ζυμαρικα απο αλευρι ντινκελ

Ζυμαρικα απο αλευρι ντινκελ
             Με ελαχιστη γλουτενη
Λιγα λογια για το ντινκελ
Το ντινκελ ειναι μια ποικιλια σταριου που διακρινεται για την υψηλή διατροφική του αξία. Το ντινκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από το σώμα. Προέρχεται από το ίδιο γένος με τον κοινό σίτο. Είναι ποικιλία σταριού με 21 χρωμοσώματα (έναντι 42 του κοινού σταριού) και αρκετά διακριτικά φυσικά & θρεπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία το διαφοροποιούν από τον κοινό σίτο. Το ντινκελ περιέχει ειδικούς υδατάνθρακες αποκαλούμενους mucopolysaccharides, που αποτελούν έναν σημαντικό αντιπηκτικό παράγοντα στο αίμα, υποκινούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και βοηθούν να αυξηθεί η αντίστασή του στις μολύνσεις. Είναι επίσης μια θαυμάσια πηγή ινών και έχει μεγάλα ποσά β-σύνθετων βιταμινών. Η περιεκτικότητα σε συνολική πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη από τις κοινές ποικιλίες του σιταριού.
Έχει γλουτένη, αλλά διαφορετικής σύστασης από του κοινού σιταριού.
αλλα τα ατομα με δυσανεξια στη γλουτενη,πρεπει να το αποφευγουν.

Πεννες ντινκελ ολικης.
500g            

 PENNE FARRO INTEGRALI
Τα ζυμαρικά ντινκελ της Probios διατηρουν στο έπακρο όλες τις ουσιες: βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες!
   
Συστατικα  
* αλεύρι ντινκελ πλήρες, νερό. * Βιολογικής καλλιέργειας.
 
Προιον Ιταλίας


Διατροφικη αναλυση ανα  100 g :
Θερμίδες                              335Kcal  
Υδατάνθρακες                       62,5 g
εκ των οποίων σάκχαρα          3,2 g
Πρωτεΐνη                                16,2 g
Λίπος                                         2,2 g
εκ των οποίων κορεσμένα       0,5 g
φυτικες ινες                               7,1 g



Πεννες ντινκελ λευκες
500g        

 PENNE FARRO BIANCO
Τα ζυμαρικά ντινκελ της Probios διατηρουν στο έπακρο όλες τις ουσιες: βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες!
  Συστατικα
* αλεύρι ντινκελ λευκό, νερό. * Βιολογικής καλλιέργειας.
Προιον Ιταλίας
  Διατροφικη αναλυση ανα  100 g :
Θερμίδες                                353Kcal
Υδατάνθρακες                        69,9 g
εκ των οποίων σάκχαρα             2g
                              Πρωτεΐνη                               13,8 g
                              Λίπος                                          2 g
                              εκ των οποίων κορεσμένα     0,5 g
                               Φυτικες ινες                            3,5 g


Μακαρόνια απο αλευρι ντινκελ ολικής άλεσης
500 g

Συστατικά:
Αλεύρι ντινκελ ολικης  βιοδυναμικής καλλιέργειας, νερο.


Χρόνος μαγειρέματος: 6-8 λεπτά

Διατροφικη αναλυση ανα  100 g :
Ενεργεια                   1400 kj / (330 kcal)
Πρωτεΐνη                                13 g
Υδατάνθρακες                        65 g
                     Λίπος                                        2 g

4 σχόλια:

  1. θα ηθελα να σας επισημάνω ότι σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΚ) αριθ. 41/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
    της 20ής Ιανουαρίου 2009
    σχετικά με τη σύνθεση και την επισήμανση τροφίμων κατάλληλων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη
    η παραγραφος 3 αναφέρει ότι:

    Το σιτάρι (δηλαδή όλα τα είδη Triticum, όπως το σκληρό
    σιτάρι, η όλυρα (dinkel) και ο σίτος kamut), η σίκαλη και το κριθάρι
    έχουν χαρακτηριστεί ως σιτηρά για τα οποία υπάρχουν επιστημονικές
    ενδείξεις ότι περιέχουν γλουτένη. Η γλουτένη
    που υπάρχει στα ανωτέρω σιτηρά μπορείνα έχει δυσμενή
    επίδραση στην υγεία των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη
    και επομένως τα εν λόγω άτομα πρέπει να την αποφεύγουν.


    Συνεπως το dinkel ειναι ακατάλληλο για την διατροφή ενός ατόμου που πάσχει από κοιλιοκάκη!!!

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί κύριοι στο InterAsia,

    επειδή πάσχω από δυσανεξία στη γλουτένη ξέρω από τους γιατρούς μου ότι το Ντινκελ είναι απαγορευτικό για όσους έχουν αυτή τη δυσανεξία (δεν ξέρω για την αλλεργία) και θεωρώ παραπλανητική και επικίνδυνη την πληροφόρηση που δίνετε στα συγκεκριμένα προϊόντα.
    Το παραμικρό ίχνος γλουτένης απαγορεύουν οι γιατροί ανα τον κόσμο πόσο μάλλον την κατανάλωση Ντινκελ. Ακόμα και σε γερμανικούς συλλόγους να ρωτήσετε το Dinkel δεν κάνει για δυσανεκτικούς στη γλουτένη!!!

    Σας παρακαλώ να προσαρμόσετε τον σχολιασμό που έχετε με τα γαλάζια γράμματα μετά τα στοιχεία για την κατά τα άλλα μεγάλη θρεπτική αξία του Dinkel.

    Ευχαριστώ.
    Ναυσικά Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστω πολυ,κυρια Ναυσικα,για το σχολιασμο σας σχετικα με το Dinkel.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλτατοι συνέλληνες καί φίλτατες συνελληνίδες, χάριν της ιστορικής αληθείας αναφέρω κάτι σημαντικό επί της επίμαχης υπόθεσής σας. Ο Ηρόδοτος αναφέρει τα κάτωθι χρήσιμα
    (Ηροδότου "Ιστορία", Β΄ 36,2, "Ευτέρπη")

    Αρχαίο κείμενο

    "τοίσι μέν άλλοισι ανθρώποισι χωρίς θηρίων δίαιτα αποκέκριται, Αιγυπτίοισι δέ ομού θηρίοισι η δίαιτά εστι. από πυρών καί κριθέων ώλλοι ζώουσι, Αιγυτπίων δέ τώ ποιευμένω από τούτων τήν ζόην όνειδος μέγιστόν εστι, αλλά από ολυρέων ποιεύνται σιτία, τάς ζειάς μετεξέτεροι καλέουσι."

    Μετάφραση "Κάκτου"

    "Άλλοι λαοί τρέφονται με σιτάρι καί κριθάρι, για τους Αιγυπτίους όμως αυτό είναι απαράδεκτο' φτιάχνουν το ψωμί τους από την καλύτερη ποιότητα σταριού ή "ζεία" όπως τη λένε. Ενώ πιάνουν ακόμα καί την κοπριά καί ζυμώνουν τον πηλό με τα χέρια τους, το ζυμάρι το δουλεύουν μόνο με τα πόδια τους."

    ζέα, η(zea), (Βοτ.)' τό επιστημονικόν όνομα τού γένους τού αραβοσίτου.(Οικογένεια αγρωστίδαι).
    Πηγή: "Πάπυρος-Λαρούς", τόμος`9,σελίδα 45, στήλη α΄, σειρές 57-59, 1.963μ.α.χ.χ.

    ζειά η Α' μόν. κατά πληθ. αι ζειαί' είδος σιτηρού, διδομένου ως τρόφή τών ζώων.
    ζείδωρος, -ον ΑΝ(ζειά+δωρούμαι)' ο ζωήν δίδων, ζωογόνος.
    -(αρχ.) ο ζειάς παρέχων, γόνιμος.
    Πηγή: "Πάπυρος-Λαρούς", τόμος 19, σελίδα 47, στήλη β΄, σειρές 53-57, Αθήνα 1.963μ.α.χ.χ.

    Άρα, ουσιαστικώς ουδέν υφίσταται θέμα περί τάχα "Ελληνικής" ζέας/ζειάς, εκτός αν ορισμένοι θεωρούν "Ελληνικόν" τον αραβόσιτον ή άλλως πως καλαμπόκι. Επομένως, εσείς επιλέγετε. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή