Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

γλυκο ρύζι glutinous

Ρύζι glutinous
                    Κολλώδης γλυκο ρύζι γλασέ (glutinous rice):
Δεν περιέχει γλουτένη και είναι πολύ ευωδιαστο.
Το ρύζι γλασέ έχει γαλακτώδες χρώμα, το οποίο το καθιστά διαφορετικό από το άσπρο ρύζι. Γίνεται αρκετά διαφανής όταν μαγειρεύεται και έχει μια πολύ κολλώδης υφή.Yπαρχει βεβαια και το μαυρο,το αναποφλοιωτο ρυζι glutinous.
Το γλυκο ρύζι γλασέ είναι μία ποικιλία ρυζιού που περιέχει, πολύ περισσότερη αμυλοπηκτίνη από ό,τι άλλες ποικιλίες και μικρές ποσότητες αμυλόζης. Η Αμυλόζη και η αμυλοπηκτίνη είναι τα δύο συστατικά του αμύλου. Οι κόκκοι αυτου του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (εξ ου και το όνομά τους), και είναι επιμήκης, λεπτοι,λευκοι και αδιαφανεις.
Το ρύζι glutinous είναι ένα βασικό συστατικό σε ορισμένα παρασκευάσματα στην ασιατική κουζίνα, αλλά χρησιμοποιείται επίσης και ως συνοδευτικό σε ορισμένα πιάτα. Είναι πολύ δημοφιλες στο Λάος, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, την Κίνα, την Ταϊλάνδη κ.λπ. ....., δεν χρησιμοποιείται στην κλασική ευρωπαϊκή κουζίνα.
Σε κάθε χώρα, συνήθως χρησιμοποιείται για να κάνει διαφορετικά είδη συνταγων, όπως για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη γινεται Zongs μπάλες, ένας τρόπος για να τυλίξουν το μαγειρεμένο ρύζι με κρέας, μανιτάρια, χοιρινό, γαρίδες και ψητά κάστανα συν κάποια άλλα συστατικα και στη συνέχεια τα μαγειρευουν στον ατμό.
Στη Μαλαισία φτιαχνουν το Longtong,ρύζι σε φύλλα μπανάνας,. Στην Ινδονησία, τρώνε το Jana,ένα είδος κολλώδους κέικ ρυζιού, με αμυλο κασσαβας, γάλα καρύδας, φοινικέλαιο  και μαυρη ζάχαρη.
Στην Ιαπωνία, ειναι γνωστό το κέικ ρυζιού, Mochi.
Πως ονομάζεται:
- "Kleefrijst" ή "Ketan rijst" στα ολλανδικά
- "Klebreis" στα γερμανικά
- Riz Gluant »ή« riz glutineux »στα γαλλικά
- glutinous rice" or "sweet rice" στα Αγγλικά
-ρύζι γλασέ" ή "γλυκό ρύζι" στα Ελληνικα
- «Arroz Sticky" στα Ισπανικά
- "Glutinöst res" στα Σουηδικά
- "Nuòmǐ» στα Κινέζικα.
- "Mochigome" στα Ιαπωνικά
- "Khao Niao" στο Λάος και την Ταϊλάνδη
Πωλείται σε συσκευασίες των 400gr.
Στα ασιατικα καταστήματα τροφίμων πωλείται επίσης το κολλώδες ρυζάλευρο.

Πώς μαγειρεύεται το γλυκο ρύζι.
Το γλυκο ρύζι προϋποθέτει έναν διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει.
1.Βάλτε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό? Μουλιάστε το ρύζι σε άφθονο νερό (έτσι το νερό είναι περίπου 2 με 3 εκατοστά πάνω από το ρύζι), για 6 έως 8 ώρες,κατά προτίμηση απο μια μέρα στην άλλη (οι σπόροι θα απορροφήσουν το νερό και θα αυξηθούν σε μέγεθος).Σουρωστε το ,οταν είστε έτοιμοι να το μαγειρεψετε,
2.Βαλτε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι,κοσκινο. Μετα βαλτε το κοσκινο με το ρυζι σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (το κόσκινο δεν θα πρέπει να αγγίξει το νερό) και το ρύζι καλύπτεται με μια πετσέτα κουζίνας και ένα καπάκι, για περίπου 30 έως 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει (γινεται έλεγχος της στάθμης του νερού στη κατσαρολα  περιστασιακά, προσθέτοντας πιο πολυ ζεστο νερό αν χρειάζεται). Όταν το ρύζι είναι ετοιμο το βγαζετε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να αγοράσετε τα ειδικα καλάθια για βρασιμο ρυζιού στον ατμό (είναι διαθέσιμα στα ασιατικα καταστηματα).

Διαβαστε,Το ρύζι και οι ποικιλιες του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου