Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Συνταγη Ταϊλανδης -πικάντικη

               Σούπα γαρίδας Tom Yum με Λεμονόχορτο
                                 Συνταγη Ταϊλανδης -πικάντικη
Η Tom Yum είναι η πιο γνωστή από τις ταϊλανδικές σούπες, και είναι πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ. Είναι μια ξινοπικαντικη σούπα που είναι αρωματισμένη με λεμονοχορτο και φύλλα Καφιρ. Η πιο γνωστή εκδοχή χρησιμοποιεί γαρίδες αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και λευκόσαρκα ψαρια ή κοτόπουλο.
Συστατικά
4 φλιτζάνια νερό.
2 κοτσάνια  φρέσκο Λεμονόχορτο, Κομμένο σε κομμάτια 1 ίντσας? Ή 2 τεμ Αποξηραμένα.
3 φέτες φρέσκο Galangal ρίζα (σπασμενη) ή 2 τεμ αποξ.Galangal.
3 φρέσκα φυλλα Καφιρ λαιμ ή 4 τεμ αποξηραμένα Φύλλα λαιμ Καφιρ.
1 κουταλιά της σούπας Πάστα Tamarind.
1 κουταλιά της σούπας. σάλτσα ψαριών, Cock ή squid.
3 ,4 γαρίδες, μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους, χωρίς κέλυφος.
12 Πιπεριές τσίλι κομμένες κατά μήκος σε λωρίδες.
1 / 2 μικρό λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες.
2 κουταλιές της σούπας,πάστα τσίλι Sambal Oelek.
3 φρεσκα μανιτάρια, η αποξ. μανιτάρια Shiitake  μουλιασμενα σε ζεστο νερο για 20 λεπτα.
1 μικρή ώριμη ντομάτα, κομμένη σε φέτες.
Χυμος 1 μικρου λάιμ.
2 κλωναράκια φρέσκος κόλιανδρος.
Προετοιμασία
-Βαλτε το νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα.
-Προσθέστε το λεμονόχορτο, το Galangal, τα φύλλα Καφιρ λάιμ, τη σάλτσα ψαριών και την παστα ταμαριν (διασπάστε τη πάστα tamarind με τα δάχτυλά σας).
-Προσθέστε τις γαρίδες, και μαγειρέψτε για 3 λεπτά.
-Προσθέστε το κρεμμύδι, τη παστα τσιλι και τα μανιτάρια.
-Βράζετε για ακόμη 7 λεπτά έως ότου οι γαρίδες μαγειρευτουν.
-Προσθέστε τις πιπεριες τσιλι και τις ντομάτες. Σβήστε τη φωτιά.
-Προσθέστε το χυμό λάιμ.
-Γαρνίρουμε με τον κολιαντρο και σερβίρουμε.
Το φαγητο μας εξυπηρετεί 3 έως 4 ατομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου