Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Δημητριακά ολικής αλέσεως

                          Δημητριακά ολικής αλέσεως 
Ολόκληροι κόκκοι
Τα Δημητριακά Ολικής αλέσεως έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία από τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τι είναι ακριβώς τα δημητριακά ολικής αλέσεως και γιατί είναι τόσο οφέλιμα για την υγεια;
Τι είναι τα Δημητριακά ολικής;
Οι σπόροι τους είναι ολόκληροι και ανεπεξέργαστοι. Είναι άθικτοι και περιέχουν το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Το Πίτουρο είναι το εξωτερικό στρώμα του καρπού και περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Μέταλλα και φυτοχημικά. Το φύτρο  είναι το μικρό εσωτερικό μέρος του καρπού και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ιχνοστοιχεία, υγιεινά λιπαρά, φυτοχημικα, και αντιοξειδωτικά. Το ενδοσπέρμιο είναι το εσωτερικό μέρος του καρπού και περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ως πληρης τροφή,τα δημητριακα, πρέπει να περιέχουν και τα τρία μέρη του σπόρου. Αντίθετα, τα πιο κοινα και εξευγενισμένα δημητριακα,θα δούμε οτι περιέχουν μόνο το ενδοσπέρμιο, και αυτό μπορεί να μειώσει τη  περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά περιπου στο 90 τοις εκατό.
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι δημητριακων ολικής αλέσεως. Οι πιο γνωστοί είναι οι εξής:
 Ρύζι καφέ, μαυρο ρυζι ,  Άγριο ρύζι, πλιγούρι βρώμης,
Σιτάρι, Σιταρι Ντινκελ και Σιτάρι kamut ,  Πλιγούρι (bulgur), κριθάρι, σίκαλη,
Ποπ κορν, καλαμποκι σε κόκκους,
Νιφαδες βρωμης,Νιφαδες φαγοπυρου.

Οφέλη των Δημητριακων ολικής αλέσεως.
Τα ολικής αλέσεως δημητριακα, είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο υγιεινα απο τα επεξεργασμενα, και για πολλους αλλους λόγους. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες πηγές σύνθετων υδατανθράκων που είναι απαραίτητα για την ενέργεια. Τα δημητριακα ολικής είναι χαμηλά σε λιπαρά και δεν περιέχουν χοληστερόλη, έχουν ομως πολλες φυτικές ίνες. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, φυτικά οξέα και πολλές άλλες ουσίες που είναι σημαντικές για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Τα ολικής αλέσεως δημητριακά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν έως και πέντε φορές περισσότερα απ ότι ορισμένα φρούτα ή λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά,δεδομένου ότι προστατεύουν τον οργανισμό από τη φθορά των κυττάρων.

Τρώγοντας δημητριακα ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει στην προστασία από τις ακόλουθες διαταραχές:
Καρδιοπάθεια, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση,παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, δυσκοιλιότητα, haemmorhoids, diverticulosis, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου