Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Αμύγδαλα-βιολογικα

Αμύγδαλα

Εκτός του ότι είναι ένας από τους πιο γευστικούς ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα είναι και αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα αμύγδαλα είναι τροφή υψηλής ενεργειακής αξίας και κορυφαία πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Επιπλέον, καταναλώνοντας καθημερινά 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα παρέχουμε στον οργανισμό μας αξιόλογα ποσά μαγνησίου και καλίου. Περιέχουν επίσης ασβέστιο και ψευδάργυρο, ενώ αποτελούν πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Όπως και το ελαιόλαδο, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού, αν αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή μας με μονοακόρεστα, παρατηρείται μείωση της LDL χοληστερόλης χωρίς να επηρεαστεί η ΗDL. Το Αμερικανικό Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη (NCEP) συστήνει, μεταξύ άλλων, το 20% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης να προέρχεται από τα μονοακόρεστα λιπαρά για τη μείωση της χοληστερόλης του αίματος.

Για τον διαβήτη και όχι μόνο
Τα αμύγδαλα, εκτός από την ευεργετική τους δράση στην υγεία της καρδιάς μας, όταν καταναλωθούν ως μέρος του γεύματος βοηθάνε και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, μειώνοντας το γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων.
Είναι όμως σκόπιμο να ενσωματωθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και για έναν επιπλέον λόγο. Σε κλινική έρευνα παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε το 2003 φάνηκε ότι η δίαιτα με αμύγδαλα οδήγησε σε 62% μεγαλύτερη απώλεια βάρους, 50% μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο μέσης και 56% μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους συγκριτικά με μια δίαιτα υψηλή σε σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά κ.λπ.).
Έτσι, αν και περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες, φαίνεται ότι η προσθήκη των ξηρών καρπών σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο μπορεί να προσφέρει επιπλέον όφελος στη διαχείριση του βάρους.
Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος
Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g
Θερμιδες                                     569kcal
Λίπος                                            54.1g
Πρωτεΐνη                                       19ζ
Υδατάνθρακες                              3.7g
Φυτικες ινες                                13.5g
Βιταμίνη Α,                               0.02mg
Βιταμίνη Β1                              0.22mg
Βιταμίνη Β2                              0.62mg
Βιταμίνη Β3                              4.18mg
Βιταμίνη Β5                             0.58mg
Βιταμίνη B6                              0.2mg
Βιταμίνη Β7                            0.01mg
Φολικό οξύ                               96mg
Βιταμίνη Ε                              26.1mg
Βιταμίνη C                                0.8mg
Ασβέστιο                                  252mg
Καλιο                                        728mg
Μαγνήσιο                                275mg
Φώσφορο                                454mg
Νάτριο                                        5mg
Σιδηρος                                     4.1mg
Ψευδαργυρος                          3.36mg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου