Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Chayote-Σαγιοτε.

Chayote-Σαγιοτε 
 Τροπικο λαχανικο που καλλιεργειται σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου. 
Η γεύση της ειναι μεταξύ πατάτας και αγγουριου.
Η chayote (Sechium edule) είναι ένα εδώδιμο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια κολοκύνθη μαζί με τα πεπόνια, και τα αγγούρια.
Μπορείτε να τα φάτε τόσο ωμά οσο και μαγειρεμένα.
Όταν τρώγονται ωμά έχουν μια γευση μεταξυ μηλου ,αγγουριου και πεπονιου.
Μπορούμε να τα μαγειρεψουμε με σωταρισμα σε βούτυρο η λαδι, η να τα κανουμε μαζι με αλλα λαχανικα οπως κολοκυθακια και,πατατες.
Θρεπτικές Πληροφορίες
Είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε θερμίδες και δεν έχει χοληστερίνη.
Η θερμιδική του ικανοτητα και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλή.
Επίσης, παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, Β και C, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ λέει ότι η chayote είναι μια πολύ καλή πηγή φολικού οξέος, που είναι γνωστό οτι μπορει να μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. 
*Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, στην Νότια Αμερική όπως στην αντιμετώπιση των ασθενειών των νεφρών.


 Συνταγή
Chayote  σωτέ
S A U T E E D   C H A Y O T E

Συστατικά:
1 μεγάλο Chayote
3 κοτσάνια πράσινα κρεμμύδια, τα πράσινα μέρη
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι μαγειρέματος,
1 / 4 φλιτζάνι ζωμός κοτας,
2 κουταλιες σάλτσα ψαριών(fish sauce)
Οδηγίες:
Πλύνετε το Chayote,καθαριστε και κόψτε το οπως τις πατάτες.
Τεμαχιστε  το πράσινο κρεμμύδι σε τρία κομματια.
Ζεστάνετε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε τα πράσινα κρεμμύδια και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μυρισουν.  Προσθέστε το Chayote, το ζωμο κοτόπουλου, και την σάλτσα ψαριών. Ανακατεύετε.
Καλύψτε το δοχείο και αφήστε να μάγειρευτει με μέτρια-χαμηλή θερμότητα για αρκετά λεπτά ή μέχρι να μαλακωσει το Chayote .
Αφαιρέστε από τη θερμότητα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για εκείνους που είναι περισσότερο οπτικοι τυποι, αυτή η συνταγή φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.
                                                                Πλύνετε το Chayote. 
                                                            Καθαριστε το Chayote. 
                                                             Κόψτε το σε δυο κομματια. 
                                                             Κόψτε το σπογγώδες, λευκό κέντρο. 
                                                           Κόψτε το οπως τις πατάτες.
                                            Τεμαχιστε  το πράσινο κρεμμύδι σε τρία κομματια.

 Ζεστάνετε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε τα πράσινα κρεμμύδια και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μυρισουν.  Προσθέστε το Chayote, το ζωμο κοτόπουλου, και την σάλτσα ψαριών. Ανακατεύετε.
Καλύψτε το δοχείο και αφήστε να μάγειρευτει με μέτρια-χαμηλή θερμότητα για αρκετά λεπτά ή μέχρι να μαλακωσει το Chayote .
                                Αφαιρέστε από τη θερμότητα.ετοιμο για σερβιρισμα.

 

Τα chayote θα τα βρειτε στο καταστημα μας.

3 σχόλια:

  1. Λύθηκε η απορία μου.
    :-)
    Είδος Chayote λοιπόν θα θεωρήσω και τα δικά μου που μοιάζουν πάρα πολύ. Η διαφορά τους βρισκεται στα αγκάθια και ελάχιστα στο σχήμα.
    Ευχαριστώ πάρα πολύ

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σας!
      εχετε μηπως καθολου απ'αυτα;

      Διαγραφή
  2. γνωριζει κανεις που μπορω να βρω φυτο η σπορο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή