Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Οφέλη για την υγεία των αποξηραμενων σύκων

Οφέλη για την υγεία των αποξηραμενων σύκων
                                         Αποξηραμένα σύκα 
1. Τα αποξηραμένα σύκα είναι ένα υγιεινό σνακ. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη και ειναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα.
2. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και έχουν αρκετα καλές ποσότητες καλίου. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί η πίεση του αίματος σε φυσιολογικα επιπεδα και μειώνει την κατακράτηση του νερού. Το κάλιο είναι επίσης σημαντικο για τους μυς και τα νεύρα.
3. Καλή πηγή Ασβεστιου. Βοηθουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οστών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης. 
4. Καλή πηγή μαγνησίου. Βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης, τη χαλάρωση των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ημικρανίες, ένταση και πόνος στους μυς, κλπ.
5. Καλή πηγή χαλκού, η οποία μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενισχύει τη δραστηριότητα των ενζύμων που απαιτούνται για τη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων, των συνδέσμων και των αρθρώσεων.
6. Καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συμπαράγοντα σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, ειδικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και της αντιοξειδωτικης άμυνας.
7. Μέτρια πηγή σιδήρου, η οποία βοηθά στην αναπνοή σε κυτταρικό επίπεδο, με την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης που βοηθά να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.
8. Πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικων ινών. Προσθέτει και παραγει κορεσμο, προάγει την υγεία του παχέος εντέρου, και επίσης βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδεων,των εκκολπωματικων διαταραχων, κ.λπ.
9. Οι Φυτικές ίνες δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι, και έτσι βοηθουν στην απώλεια βάρους. 
                                             Σύκα, ξερά
   Λεπτομερης αναλυση των θρεπτικων συστατικων.
Θρεπτική αξία ανά                   100g
Ενέργεια:                           1040Kj / 240kcal
Πρωτεϊνες:                                   3.6g
Υδατάνθρακες- σάκχαρα:          52.9g
Λίπη -κορεσμένα:                         1.6g
Φυτικές ίνες:                                10.6g
Νάτριο:                                        0.07g
Μεταλλα  
Ασβέστιο, Ca                             144 mg
Σιδηρος, Fe                               2,23 mg
Μαγνησίο, Mg                            59 mg
Φωσφόρος, P                              68 mg
Καλιο, K                                     712 mg
Νατριο, Na                                  11 mg
Ψευδαργυρος, Zn                     0,51 mg
Χαλκος, Cu                              0.313 mg
Μαγγάνιο, Mn                         0.388 mg
Σελήνιο, Se                                1,3 mcg
Βιταμίνες
Η βιταμίνη C, ασκορβικό οξύ     0,8 mg
Θειαμίνη                                  0,071 mg
Ριβοφλαβίνη                            0,088 mg
Νιασίνη                                    0,694 mg
Παντοθενικό οξύ                     0.435 mg
Βιταμίνη Β-6                            0,224 mg
Φυλλικό οξύ,                                 8 mcg
Βιταμίνη Β-12                           0,00 mcg
Η βιταμίνη Α,                                133 IU
Ρετινόλη                                        0 mcg
Η βιταμίνη Α, ΡΑΕ                   7 mcg_RAE
Η βιταμίνη Ε                         0.000 mg_ATE
Λιπίδια
Λιπαρά οξέα, κεκορεσμένα            0.234 g
Λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα         0.258 g
Λιπαρά οξέα, πολυακόρεστα         0.559 g
Χοληστερόλη                                     0 mg
Αμινοξέα
Θρυπτοφάνη                                 0.026 g
Θρεονίνη                                        0.100 g
Ισολευκίνη                                      0.093 g
Λευκίνη                                           0.133 g
Λυσίνη                                            0.122 g
Μεθειονίνη                                     0.025 g
Κυστίνη                                           0.050 g
Φαινυλαλανίνη                               0.074 g
Τυροσίνη                                         0.132 g
Βαλίνη                                             0.115 g
Αργινίνη                                          0.070 g
Ιστιδίνη                                           0.043 g
Αλανίνη                                           0.184 g
Ασπαρτικό οξύ                               0.717 g
Γλουταμινικό οξύ                            0.295 g
Γλυκίνη                                            0.103 g
Προλίνη                                           0.201 g
Σερίνη                                              0.151 g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου