Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Φυκια Kombu

                                      Φυκια Kombu 
                                Πλουσια πηγη ιωδιου.
Άλλα ονόματα
dashima, dasima, haidai, kelp
Περιγραφή
Το Kombu είναι ένα πολύ γνωστό σκούρο, πράσινο, πολύ χοντρό λαχανικο  της θάλασσας από την οικογένεια φαιοφύκη. Τα Kombu είναι ένα είδος φυκιων που καλλιεργούνται στα βόρεια ύδατα της Ιαπωνίας. Αν και μπορεί να ακούγεται σαν ένα φυτό, τα φύκια είναι ένα είδος άλγης.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες kombu, με  πιο δημοφιλή την ιαπωνική ma-kombu (Laminaria japonica). Στην Ιαπωνία, το kombu χρησιμοποιείται για να κάνει πάνω από 300 προϊόντα, καρυκευματα  και τσάι.
Εδώ είναι μερικοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε αυτό το λαχανικό:
Ζωμός για χορτοφάγους. Το φυκι Kombu μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει ένα ελαφρύ ζωμό για τις ασιατικές σούπες όπως miso, σούπα μανέστρα, και σούπα tofu. Να κάνω ένα τέταρτο γαλονιού ζωμό, γεμίστε ένα δοχείο με 4 φλιτζάνια νερό και 4-6 "κομμάτι του kombu. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας, αν θέλετε. (Χρησιμοποιήστε την ταινία απομείνει από kombu σε άλλες συνταγές.)
Για dashi. Το Kombu συνδυάζεται με παλαμίδα για να κάνετε dashi, απαραίτητο υλικό που χρησιμοποιείται στα ιαπωνικά μαγειρεματα.
Για να μαλακώσουν τα φασόλια. Τα αμινοξέα στα kombu βοηθουν να μαλακώσουν τα φασόλια και να γινουν πιο εύπεπτα. Προσθέστε 4-6 λωρίδες kombu σε ένα δοχείο μαγειρεμενων φασολιών. Μετά από μια ή δύο ώρες, τα kombu μπορείτε να τα αφαιρέσετε ή να τα φάτε.
Για γευση. Χρησιμοποιήστε kombu για να ενισχύσετε τη γεύση των  λαχανικών. Είναι ιδιαίτερα καλό με τα λαχανικά ρίζας όπως τα καρότα, τα γογγύλια και αλλα.
Σε σαλάτες. Τοποθετήστε kombu σε μια κατσαρόλα, σκεπάζετε με νερό και σιγοβράζετε για μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Κοβετε σε λωρίδες και προσθέτετε σε σαλάτες.
Ως καρύκευμα. Βαλτε  kombu σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανα. Θρυμματίζετε σε σκόνη και το χρησιμοποιειτε  ως υποκατάστατο άλατος. Πασπαλίζουμε πάνω από σπόρους, tofu, και τα λαχανικά.
• Η αλατισμένη ποικιλία των φυκιων kombu μπορεί να αναμειχθεί με ζεστό ρύζι, ή να προστεθεί στο κουάκερ.
Συμβουλές αποθήκευσης
Τα Αφυδατωμένα kombu πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο σε ένα σκοτεινό και ξηρό χώρο. Μαγειρεμένα kombu θα πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη.
Συστατικα
Περισσότερο από άλλα φύκια, τα kombu είναι μια πλούσια πηγή glutamates, και ιδίως το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), η χημική ουσία που προσδίδει ιδιαίτερη γεύση στα  dashi.
Το φυκι Kombu έχει επισης υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β1, Β2, Β12, πολυσακχαρίτες,φολικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο.
Θρεπτική αξία ανά 100 g:
Ενεργεια:          43 Θερμίδες
Πρωτεϊνες:              1.7g           
Υδατάνθρακες:      9.6g           
Συνολικό λίπος:      0.6g           
Φυτικες ινες:         1.3G    
Κάλιο:                   4330 mg
Φολικό οξύ           180mcg
Ασβέστιο:                168mg
Μαγνήσιο:               121mg
Φώσφορος:            165 mg (20% RDA),
 Σίδηρος:                16,5 mg (118% ΣΗΠ),
 Ιώδιο                     17,3 mg
Βιταμίνη Β12:           0,3 mg (30% RDA)

Θεραπευτικες ιδιοτητες.
- Ειναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο,
- Το αλγινικο οξύ μειώνει τις επιπτώσεις που προκαλουνται στο σώμα από το μολυσμένο περιβάλλον,
- Δυναμώνει τα μαλλιά και το δέρμα,
- Ρυθμίζει το σωματικό βάρος και την πίεση του αίματος,
- Έχει φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη) και συνιστάται για τους διαβητικούς (δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα),
-Ιαπωνικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή τιμή ιωδίου στα φύκια βοηθά την υγιή λειτουργία του θυρεοειδή και είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για υποθυρεοειδισμό.
Προφυλάξεις
Ενώ τα φύκια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, η υπερβολική χρήση δεν συνιστάται, λόγω του κινδύνου υπερθυρεοειδισμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου