Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Σουσάμι Μαύρο

Μαύρο σουσάμι-Βιολογικης γεωργίας
Το μαύρο σουσάμι (Sesamum indicum L) είναι παρόμοιο με το κοινο λευκό σουσάμι. Το λευκό σουσάμι χρησιμοποιειται περισσότερο στη Δύση και τη Μέση Ανατολή, και το μαύρο σουσάμι είναι πιο δημοφιλής στην Άπω Ανατολή.
Το Σουσάμι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας.Το Μαύρο σουσάμι περιέχει περίπου 60% περισσότερο   Ασβέστιο  από το λευκο σουσάμι.
Το σουσάμι πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στην Ινδία. Η περίφημη φράση " σουσάμι ανοιξε!" προέρχονταν από το σουσάμι σπόρο που οταν σπάσει ανοιγει, κατά την ωρίμανση. Στην Αφρική σουσάμι καλειται «benne» και χρησιμοποιειται ως τροφή και για τη δημιουργια λαδιου,το περιφημο   Σησαμέλαιο, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το Σουσάμι επίσης γινεται και βούτυρο, γνωστο ως « Ταχίνι », που είναι μια πάστα που μοιάζει με το φυστικοβούτυρο. Το Ταχίνι χρησιμοποιείται σε χούμους στις χώρες της Μέσης Ανατολής και σε διαφορα ασιατικα  πιάτα.
Το μαύρο σουσάμι έχει μια ισχυρότερη γεύση από το λευκό και το καφέ σουσάμι και είναι πλούσιο σε λιπαρά οξεα.
Διατροφικη αναλυση των στοιχείων ανά 100g:
Ενέργεια -                                          2397 kj/ 573 kcal
Πρωτεΐνη -                                                 17,73 g
Υδατανθρακες -                                           23:45 g
Σύνολο των λιπιδίων (λίπος) -                    49,67 g
Λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα –                 18,759 g
Λιπαρά οξέα, πολυακόρεστα –                  21.773 g
Λιπαρά οξέα, κεκορεσμένα –                       6.957 g
Φυτικες ινες, -                                                 11,8 g
Ασβέστιο, Ca -                                               975 mg
Χαλκος, Cu -                                                4082 mg
Σιδηρος, Fe -                                                14:55 mg
Καροτένιο, βήτα -                                          5 mcg
Φυλλικό οξύ,                                               - 97 mcg
Μαγνησιο, Mg -                                              351 mg
Μαγγάνιο, Mn -                                             2460 mg
Καλιο, K -                                                         468 mg
Φώσφορος, P -                                               629 mg
Αλανίνη                                                         - 0927 g
Αργινίνη -                                                         2630 g
Ash -                                                                  4,45 g
Ασπαρτικό οξύ -                                              1646 g
Κυστίνη -                                                          0358 g
Γλουταμινικό οξύ -                                           3955 g
Γλυκίνη -                                                           1215 g
Ιστιδίνη -                                                           0522 g
Ισολευκίνη -                                                      0763 g
Λευκίνη -                                                          1358 g
Λυσίνη -                                                            0569 g
Μεθειονίνη -                                                    0586 g
Νιασίνη -                                                        4515 mg
Παντοθενικό οξύ -                                         0,050 mg
Φαινυλαλανίνη -                                              0940 g
Φυτοστερολες -                                              714 mg
Προλίνη -                                                         0810 g
Ριβοφλαβίνη -                                               0247 mg
Σελήνιο, Se -                                                   5,7 mcg
Σερίνη -                                                            0967 g
Νάτριο, Na -                                                    11 mg
Σάκχαρα, -                                                        0,30 g
Θειαμίνη -                                                     0791 mg
Θρεονίνη -                                                       0736 g
Τρυπτοφάνη -                                                  0388 g
Τυροσίνη -                                                        0743 g
Βαλίνη -                                                           0990 g
Βιταμίνη Α, IU -                                                 9 IU
Βιταμίνη Β-6-                                                 0790 mg
Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) -                          0,25 mg
Νερό -                                                                4,69 g
Ψευδαργυρος, Zn -                                         7,75 mg

Διαβαστε για το  Σουσάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου