Κόκκινα φρούτα και λαχανικά
Τροφες και χρωματα. Ζ Μερος
Τα λαχανικά και τα φρούτα με κόκκινο χρώμα έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Οι Βιταμίνες Α και C,δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά,που υπάρχουν στο κόκκινα φρούτα και λαχανικά, βοηθουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και είναι ευεργετικά για διάφορες ασθένειες. Τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο και σίδηρο.
Περιέχουν επισης θρεπτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο, το ελαγικο οξύ, την quercetin, και την εσπεριδίνη, για να αναφέρουμε μερικά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, καταστρεφουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, και βοηθουν σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.
Μερικά παραδείγματα κοκκινων λαχανικων και φρούτων είναι τα πορτοκάλια, τα Κεράσια,η Γκουάβα ,η Παπάγια , το Ροζ / Κόκκινο γκρέιπφρουτ, τα Ρόδια, το Radicchio, τα ραπανάκια, τα σμέουρα, τα μήλα, οι κόκκινες πιπεριές, κόκκινες τσίλι πιπεριές, τα κόκκινα σταφύλια , το κόκκινο κρεμμύδι, οι φράουλες, οι ντομάτες, το καρπούζι, κλπ.
Το κόκκινο χρώμα των λαχανικών και των φρούτων οφείλεται στην παρουσία των ανθοκυανινών, και των καροτενοειδων.
Λυκοπένιο: Το λυκοπένιο δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό. Το λυκοπένιο ειναι γνωστό οτι μπορει να βοηθήσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου, όπως το καρκίνο του προστάτη. Μερικά από τα λαχανικά και φρούτα πλούσια σε λυκοπένιο είναι η ντομάτα, το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και η γκουάβα.
Ανθοκυάνη: ανθοκυάνη είναι άλλη μια φυτοχημική ουσια που βρισκεται στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Αποδείχθηκε επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, βοηθα τους διαβητικούς, μειωνει τη πίεση του αίματος, κλπ.
Ανθοκυάνη περιέχουν.το κόκκινο λάχανο, το παντζάρι, το κόκκινο κρεμμύδι, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κοκκινα φασόλια, τα κεράσια, και τα κοκκινα μήλα.
Τα κόκκινα φρούτα και κυρίως τα βιολογικά φρούτα είναι πολύ θρεπτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είχα διαβάσει κάποτε μία έρευνα που απέδειξε οτι μεταξύ 3000 ανθρώπων όσοι κατανάλωναν κόκκινα φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για όλη τους την ζωή ζούσαν κατα μέσο όρο 4 χρόνια περισσότερο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.
ΑπάντησηΔιαγραφή