Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τα οφέλη υγείας των Ρεβυθιων

                           Τα οφέλη υγείας των Ρεβυθιων. 
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ρεβίθι προέρχονταν από την Περσία και ότι ήταν η βάση διατροφης των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.
Τα Ρεβίθια μπορούν να μαγειρευτούν.
Τα οφέλη για την υγεία των ρεβιθιών περιλαμβάνουν την μείωση της χοληστερόλης, την πρόληψη του διαβήτη και την πρόληψη των ασθενειών της καρδιάς.
Θρεπτικες ουσιες στα Ρεβίθια
Τα Ρεβίθια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή μολυβδαίνιου. Είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος, και μαγγανιου. Είναι επισης καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία περιλαμβάνει περίπου το διπλάσιο του ποσού των πρωτεϊνών σε σύγκριση με σπόρους δημητριακών, καθώς και ανόργανων  στοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο , ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Βοηθουν στη μείωση της χοληστερόλης
Η φυτικη ίνα στα ρεβίθια συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος.

Προλαμβανουν τον διαβήτη
Ερευνες δείχνουν οτι η κατανάλωση των ρεβιθιών μπορεί να είναι επωφελής για τη διόρθωση της δυσλιπιδαιμίας, καθώς και την πρόληψη του διαβήτη.
Σε μια μελέτη για τον προσδιορισμό του ΓΕ σε διάφορα τρόφιμα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (28 – 32).
Βοηθουν την Πρόληψη των Νόσων της Καρδιάς.
Η Συχνή κατανάλωση των ρεβυθιων μπορεί να μειώσει τους κινδύνους της στεφανιαίας νόσου.
Σημ.Για περισσοτερη παραγωγη πρωτεινης βραστε τα ρεβυθια με σκουρο ρυζι


Διατροφικη αναλυση βρασμενων ρεβυθιων ανα 100γρ.(1φλιτζ.=240γρ)
Νερο                                                          69.69γρ
Ενέργεια                                               kcal 119/ kj 498
Πρωτεΐνη                                                   4,95 g
Λίπος                                                          1,14 g
Τέφρα                                                         1,61 g
Υδατανθρακες,                                         22,62 g
Φυτικες ινες                                                  4,4 g
Μεταλλα
Ασβέστιο, Ca                                                32 mg
Σιδηρος, Fe                                                1,35 mg
Μαγνησιο, Mg                                             29 mg
Φωσφόρος, P                                               90 mg
Καλιο, K                                                      172 mg
Νατρίου, Na                                               299 mg
Ψευδαργυρος, Zn                                      1,06 mg
Χαλκος, Cu                                               0.174 mg
Μαγγάνιο, Mn                                          0.604 mg
Σελήνιο, Se                                                  2,8 mcg
Βιταμίνες
Βιταμίνη C,                                                   3,8 mg
Θειαμίνη                                                   0,029 mg
Ριβοφλαβίνη                                             0,033 mg
Νιασίνη                                                     0,138 mg
Παντοθενικό οξύ                                      0.299 mg
Βιταμίνη Β-6                                              0.473 mg
Φυλλικό οξύ,                                                67 mcg
Βιταμίνη Β-12                                            0,00 mcg
Η βιταμίνη Α, IU                                            24 IU
Η βιταμίνη Α, RΑΕ                                    1 mcg_RAE
Ρετινόλη                                                       0 mcg
Λιπίδια
Λιπαρά οξέα, συνολικά κεκορεσμένα         0.118 g
Λιπαρά οξέα, συνολικά μονοακόρεστα      0.257 g
Λιπαρά οξέα, συνολικά πολυακόρεστα      0.510 g
Χοληστερόλη                                                   0 mg
Αμινοξέα
Θρυπτοφάνη                                               0.048 g
Θρεονίνη                                                      0.184 g
Ισολευκίνη                                                    0.212 g
Λευκίνη                                                         0.352 g
Λυσίνη                                                          0.331 g
Μεθειονίνη                                                   0.065 g
Κυστίνη                                                         0.067 g
Φαινυλαλανίνη                                             0.265 g
Τυροσίνη                                                       0.123 g
Βαλίνη                                                           0.208 g
Αργινίνη                                                        0.466 g
Ιστιδίνη                                                         0.136 g
Αλανίνη                                                         0.212 g
Ασπαρτικό οξύ                                             0.582 g
Γλουταμινικό οξύ                                         0.866 g
Γλυκίνη                                                         0.206 g
Προλίνη                                                        0.204 g
Σερίνη                                                           0.249 g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου