Οι βιταμίνες
Οι βιταμίνες είναι ουσίες απαραίτητες για το σώμα μας και τις παίρνουμε από τα τρόφιμα.
1.Η βιταμίνη Α για καλή όραση
"Τι είναι;
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη όραση.
Η γενική ονομασία βιταμίνη Α αναφέρεται σε μια οικογένεια ουσιών, που έχουν όμοιες δομές και ιδιότητες με μια από αυτες που χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς, τη ρετινόλη.
Είναι το συκώ;τι που αποθηκεύει την περισοτερη βιταμίνης Α, είτε ως έχει είτε ως προβιταμίνες (καροτίνη βήτα, για παράδειγμα).
"Για ποιο λόγο;
Η βιταμίνη Α συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του σώματος:
- Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην όραση, ιδίως για να μπορέσουν τα μάτια να προσαρμοστούν στο σκοτάδι..
- Είναι πολύ σημαντικη για την υγεία των βλεννογόνων και του δέρματος. Επιπλέον, πολλές θεραπείες και κρέμες για την ακμή κατασκευασμένα από συνθετικά παράγωγα του ρετινοϊκού οξέος (που προέρχεται από την βιταμίνης Α), για παράδειγμα. Από την άλλη πλευρά, οι θεραπευτικές ιδιότητες της ειναι διεθνώς αναγνωρισμένες.
- Βοηθά στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη οργάνων του εμβρύου, και ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη των οστών.
"Πού θα τη βρείτε;
Υπάρχει βιταμίνη Α στον κρόκο του αυγού, το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος, τα καρότα, τα λαχανικά ,τα κίτρινα φρούτα και τα πορτοκάλια, τις ντομάτες, τα βερίκοκα και ροδάκινα (νωπά ή αποξηραμένα), και τα λάδια από το συκώτι των ψαριών.
Καλό θα είναι να παιρνει καθενας,απο αυτες τις τροφες 800 μικρογραμμαρίων βιταμίνης Α ανά ημέρα για τους άνδρες και 600 μικρογραμμαριων ανά ημέρα για τις γυναίκες.
«Τα αποτελέσματα ...
Η κύρια αιτία της τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες ειναι η ελειψη της βιταμινης Α. Όταν το σώμα στερείται βιταμίνης Α, η οραση τη νύχτα γίνεται δύσκολη ή αδύνατη, προκαλώντας μια πάχυνση του κερατοειδούς που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Στα παιδιά, η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης.
Στις αναπτυγμένες χώρες, η ελειψη της συνήθως σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις του εντέρου ή του ήπατος.
Σχετικά με την υπερκαταναλωση: ορισμένα από τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να είναι πολύ σοβαρές: ξηροδερμία, σκασμένα χείλη, φαγούρα, απώλεια φρυδιών, δασύτριχα μαλλιών, πονοκεφάλους και προβλήματα με το ήπαρ. Έτσι, καλό είναι να μην καταναλώνουμε συμπληρώματα βιταμίνης Α χωρίς ιατρική συμβουλή.
2.Οι βιταμινες Β
"Τι είναι;
Πρώτον, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει μια βιταμίνη Β, αλλά πολλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε καθεμια από αυτες. Ωστόσο, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Έτσι, σε γενικές γραμμές, οι βιταμινών Β δεν αποθηκεύονται στο σώμα, σε αντιδιαστολή με τη βιταμίνη Α. Έτσι χρειάζεται τακτικά να παρέχουμε στο σώμα μας τρόφιμα που περιεχουν τις βιταμίνες Β.
Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στη ρύθμιση των γονιδίων.
"Για ποιο λόγο;
Ο κατάλογος που ακολουθεί εκφράζει την ποικιλομορφία των υφιστάμενων βιταμινων του συμπλέγματος Β και της ποικιλίας των επιπτώσεών τους στη λειτουργία του σώματος.
Η βιταμίνη Β1 που ονομάζεται επίσης θειαμίνη.Η βιταμίνη αυτή εμπλέκεται κυρίως στο μεταβολισμό της ενέργειας του σώματος. Χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της γλυκόζης σε αξιοποιήσιμη ενέργεια από τα κύτταρα και συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων (συστατικά των πρωτεϊνών). Από την άλλη πλευρά, η λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και των πνευματικών ικανοτήτων, εξαρτάται από τη βιταμίνη Β1.
Βιταμίνη Β2: Αυτή η μορφή της βιταμίνης Β, έχει ουσιαστική σημασία για την παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα και τη χρήση των θρεπτικών ουσιών. Από την άλλη πλευρά, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων έναντι των επιθετικών ουσίων που παράγονται κατά τη διάρκεια των χημικων αντιδράσεων του μεταβολισμού.
Βιταμίνη Β3 (ή βιταμίνη PP), έχει ένα ρόλο παρόμοια με τη βιταμίνη Β2 με πρόσθετες επιπτώσεις στην παραγωγή των λιπαρών οξέων και των ορμονών, στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, κλπ..
Η βιταμίνη Β9 (ή φολικό οξύ): Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια του φυλλικού οξέος, ουσιών που υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα. Οι Φολάτες είναι απαραίτητες για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων. Για το λόγο αυτό, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να έχει προληπτικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Ωστόσο, άλλες μελέτες δείχνουν, αντίθετα, ότι η υπερβολική δοση φυλλικού οξέος διεγείρει την ανάπτυξη των υφιστάμενων μορφών καρκίνου ... Συνεπως Σύνεση.
Βιταμίνη Β12: Ο Β12 ως όρος αναφέρεται σε μια οικογένεια ουσιών, που περιέχει όλα τα ειδη κοβαλτίου. Σε συνεργασία με το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 βοηθαει στη σύνθεση του DNA και των λιπαρών οξέων στην παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό των κυττάρων και του νευρικού συστήματος. Αυστηρα χορτοφαγοι (vegans), οι άνθρωποι άνω των 70 ετών, άτομα που πάσχουν από μια νόσο του εντέρου ή κακοήθης αναιμία ,διατρέχουν τον κίνδυνο ελειψης της βιταμίνης Β12. Αυτό οδηγεί σε αναιμία, μυρμήγκιασμα στα πόδια και τα χέρια, δυσκοιλιότητα που διακόπτεται από διάρροια και απώλεια βάρους. Για τους ηλικιωμένους, η ανεπαρκής πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της συλλογιστικής και της μνήμης.
"Πού θα τη βρείτε;
Στο φυτρο σταριου, μαγιά μπύρας, συκώτι, κόκκινο κρέας, ψάρια, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως, κρόκοι αυγών, καρύδια, φουντούκια και φιστίκια, τα όσπρια, κλπ.
3.Η βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό!
"Τι είναι;
Επίσης γνωστό και ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C είναι σίγουρα το αστέρι των βιταμινών στο ευρύ κοινό.
"Για ποιο λόγο;
Η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του σώματος:
1.- Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην απομακρυνση απο το σώμα των βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο. Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση του ασκορβικού οξέος εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του οργανισμού από τη γήρανση και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
2.- Η διαμόρφωση των αιμοφόρων αγγείων και των μυών εξαρτάται από το ασκορβικό οξύ. Πράγματι, είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του κολλαγόνου, ελαστική περιεκτικότητα ινών βρέθηκε στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, το βαθύ μέρος του δέρματος (το δέρμα), το σκελετό, τους τένοντες, τους συνδέσμους, ούλα, κλπ..
3.- Η βιταμίνη C επίσης βοηθα στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα.
4.- Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C βοηθαει στον αγώνας ενάντια στα κρυολογήματα και μειώνουν τη διάρκειά τους.
"Πού θα τη βρείτε;
Βρίσκεται κυρίως σε μεγάλες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά: πιπεριές, τσίλι, εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, κλημεντίνες, κλπ..), Λαχανικά από την οικογένεια του λάχανου, σπανάκι, φράουλες, η σταφίδα, κ.α..
Κατανάλωση: Πρέπει να ξέρετε ότι το μαγείρεμα τα τροφιμων καταστρέφει μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που περιέχουν. Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε την τακτική κατανάλωση φρούτων και ωμων λαχανικων.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι μεταξύ 100 mg και 120 mg.
«Τα αποτελέσματα ...
Η έλλειψη βιταμίνης C οδηγεί σε μια παθηση που ονομάζεται σκορβούτο, και επιρεαζει τους μυς και τις αρθρώσεις, αιμορραγία των ούλων, ξηρό στόμα και τα μάτια, κόπωση και αναιμία. Η ασθένεια αυτή παρατηρήθηκε κυρίως στους ναυτικούς οι οποίοι στερήθηκαν των νωπών φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της παραμονης τους όλους αυτούς τους μήνες στη θάλασσα.
Σημειώστε ότι η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, καούρα, ναυτία, κ.α..
4.Βιταμίνη D: σύμμαχος του ασβεστίου
"Τι είναι;
Ο όρος βιταμίνη D είναι μια σειρά από ουσίες, Καλσιφερόλη, οι πιο συχνές είναι D2 βιταμίνη, που παράγεται από τα φυτά και βιταμίνη D3 ζωικής προέλευσης και παράγεται στο δέρμα κάτω από την επίδραση της υπεριώδους Β. Αυτός είναι ένας από τους λίγους λόγους για τους οποίους είναι σκόπιμο να έκθετουμε το σωμα μας στον ήλιο: διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη και την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.
Ο ήλιος διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό.
"Για ποιο λόγο;
Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης D είναι η συμμετοχή της στην ισχυροποίηση του οστού. Πράγματι, η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο, προωθώντας έτσι την ισχυροποποίηση των οστών και των δοντιών.
Έτσι, η θεραπεία της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει ως επί το πλείστον συμπληρωματα βιταμίνης D. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ψωρίασης.
"Πού θα τη βρείτε;
Πρώτον, έξω!
Μια ώρα του ήλιου την ημέρα το καλοκαίρι επιτρέπει στο σώμα να αποθηκεύσει αρκετή βιταμίνη D όλο το χρόνο! Οχι το μεσημερι
Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης στα τρόφιμα: Στο Συκώτι και τα ιχθυέλαια (μπακαλιάρος, μαύρος μπακαλιάρος), στα λιπαρά ψάρια, στο κρόκο αυγού, στο βούτυρο, και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Καλό θα είναι να απορροφήσει καποιος μεταξύ 10 και 15 μικρογραμμάρια ανά ημέρα, συν τις τακτικές εκθέσεις στο ηλιακό φως.
«Τα αποτελέσματα ...
Σχετικα με την ελλειψη:Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακωση στους ενήλικες.Η απομετάλλωση των οστών εμπλέκεται και στις δύο περιπτώσεις. Σημειώστε ότι η οστεομαλακωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Εκείνους που επηρεαζουν με την ενδεχόμενη ανεπάρκεια σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν: τα άτομα με χρόνιες παθήσεις του εντέρου, κίρρωσης του ήπατος και του αλκοολισμού, οι άνθρωποι που ανεπαρκώς εκτειθεται στην ηλιακή ακτινοβολία (ασθενείς ΜΕΘ, άτομα με ειδικές ανάγκες). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός θα δινει ασφαλώς συμπληρώματα βιταμίνης D.
Σχετικά με την υπέρβαση: τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D προκαλεί ανώμαλα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, όπου αυτό είναι δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, πόνος στους μύες και τα οστά, προβλήματα στην καρδιά, κτλ.. Το πιο σημαντικό, η αποθεση ασβεστίου μπορεί να είναι στους νεφρούς, τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τους πνεύμονες, μερικές φορές συμμετέχει απειλητικα για τη ζωή.
5.Βιταμίνη Κ: αντι-αιμορραγική </span>
"Τι είναι;
Υπάρχει κυρίως σε δύο μορφές: βιταμίνη Κ1 και Κ2. Αυτή η οικογένεια των βιταμινών που εμπλέκονται κυρίως στην πήξη του αίματος και το σχηματισμό των οστών. Η Διατροφή και η εντερική χλωρίδα αποτελούν τις κύριες πηγές της βιταμίνης Κ.
"Πού θα τη βρείτε;
Τα εντερικά βακτήρια παράγουν φυσιολογικά, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί και στη διατροφή. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, σαλάτα) και τα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, σογιέλαιο, κλπ..) Στο κρόκο αυγού, τα ψάρια, το βούτυρο και το συκώτι είναι πλούσια σε βιταμίνη K2.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι περίπου 70 μικρογραμμάρια ανά ημέρα.
«Τα αποτελέσματα ...
Ανεπάρκεια: είναι αρκετά σπάνιο για τις καθημερινές ανάγκες που καλύπτονται κατά κανόνα από μια ισορροπημένη διατροφή. Οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις του εντέρου, κίρρωσης του ήπατος είναι πιο επιρρεπή σε ανεπαρκή πρόσληψη.
Μώλωπες, αιμορραγία από την μύτη, πολύ σκούρα κόπρανα, και το αίμα εμμηνόρροιας μπορεί να συνοδεύει αυτό το κενό.
Σχετικά με την υπέρβαση: είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις απο την υπερβολική δόση της βιταμίνης Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου