Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Οι Φακές

                                         Οι Φακές
                                    Τροφη πλούσια σε σίδηρο
Τα χρώματά τους κυμαίνονται από σκούρο σε μπλε-πράσινο με στίγματα σε κόκκινο και κίτρινο. Οι μαύρες φακες, που προέρχονται από τον Καναδά, καλουνται επίσης φακες beluga και είναι, όπως υποδηλώνει η ονομασία του, το χαβιάρι των φακών και κατά συνέπεια οι πιο ακριβες. Οι κόκκινες και κίτρινες φακές είναι πιο μαλακες  και ως εκ τούτου έχουν λιγότερο χρόνο μαγειρέματος.
Οι Φακές έχουν υψηλή θρεπτική αξία, εχουν λιγα λιπαρά και περι^1;χουν πολλές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ειναι επισης πλούσιες σε σίδηρο (καλό για το αίμα) και βιταμίνη Β (καλό για τον εγκέφαλο). Η πρωτεΐνη είναι ανώτερης ποιότητας, και καλυτερα διαθεσιμη,εφόσον καταναλώνονται οι φακες,μαζί με τα δημητριακά, όπως η Ρύζι ή το σιτάρι. Ως εκ τούτου, είναι επίσης πολύ δημοφιλες τροφιμο στην χορτοφαγική διατροφή.
Οι φακες μαγειρευονται  βραστες, σαλάτες, σούπες, ως ντιπ, Μπουρεκάκια, με πουρέ πατάτας ή γινονται φύτρα. Αν προστεθει λιγο ξιδι στο μαγείρεμα, γινονται πιο εύπεπτες.
Διατροφικη αναλυση ανα 100 g:
 Ενεργεια                      331 kcal / 1385 kJ
Πρωτεΐνες:                            25 g
Λιπαρά:                                   1 g
Υδατάνθρακες:                     60 g

Διαβαστε για τις  Φακές κόκκινες/ Βιολογικες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου