Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Ταχίνι

Ταχίνι

Την περίοδο Σαρακοστής το ταχίνι έχει την τιμητική του. Καταναλώνεται με ψωμί ή σκέτο, χρησιμοποιείται στα γλυκά, με χαρακτηριστικότερο όλων το χαλβά, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο σε αρκετά φαγητά.



Όμως πόσα ξέρουμε γι αυτό; Ας πούμε λίγα λόγια για το ταχίνι.



Το ταχίνι είναι πολτός αλεσμένου σησαμιού.Εκτός από τη νοστιμιά, το ταχίνι παίρνει από το σησάμι πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό κ.α.

Όπως και οι ξηροί καρποί, το ταχίνι κατατάσσεται στα λίπη. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι περιέχει ελάχιστο κορεσμένο λίπος , ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Αντίθετα το ταχίνι είναι καλή πηγή μονακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (καλά λίπη).



Παρακάτω βλέπουμε πίνακα με τα μακροθρεπτικά συστατικά

Ταχίνι

Μακροθρεπτικά      Ανά 100 γρ

Θερμίδες                   607 kcal

Υδατάνθρακες            0.9 γρ

Πρωτεΐνες                 18,5 γρ

Κορεσμένο λίπος        8,4 γρ

Χοληστερόλη                 0 γρ

Μονοακόρεστα             22 γρ

Πολυακόρεστα           25,8 γρ

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα το ταχίνι αποδίδει πολλές θερμίδες, γι αυτό και η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται σε μικρές ποσότητες, όπως ακριβώς και με τα υπόλοιπα λίπη στη διατροφή μας (λάδι, βούτυρο κλπ).



Το ταχίνι ολικής με μέλι, αλειμμένο σε ψωμί ολικής με λίγες σταφίδες και κανέλλα, αποτελούν ένα τέλειο και νόστιμο πρωινό γεύμα.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Γιάννη ευχαριστώ που επισκέπτεσαι το ιστολόγιο μου Θέματα Διατροφής και που σου άρεσε τόσο η ανάρτηση για το ταχίνι,8/3/2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή