Η Κανέλα
Κανέλα ονομάζεται το μπαχαρικό, αλλά και το φυτό Cinnamomum verum ή αλλιώς Cinnamomum zeylanicum από τη φλούδα του οποίου παράγεται.
Το σημερινό όνομα της κανέλας στα ελληνικά προέρχεται από το γαλλικό όρο cannelle. Η αρχαία ελληνική λέξη για την κανέλα ήταν κιννάμωμον (φοινικικής προέλευσης) από το οποίο προέρχεται η λέξη cinnamon στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες. Η κανέλα είναι αυτοφυής στην Κεϋλάνη, από όπου προέρχεται και το βοτανολογικό της όνομα zeylanicum.
Το μπαχαρικό, στην μορφή του έτοιμη προς κατανάλωση έχει καστανοκόκκινο χρώμα, είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή φλούδας και έντονο άρωμα.
Χρησιμοποιείται σε ποτά, καφέδες (καπουτσίνο), γλυκά (στην ελληνική κουζίνα σε ρυζόγαλο), σε παγωτά, σε κρέατα και σε άλλα φαγητά.
Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιλάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίπης και γαστροπεπτικών προβλημάτων.
Ένα πολύ συγγενές με το δένδρο Κιννάμωμο, το Rou Gui (Cinnamomum cassia), καταγόμενο από την Κίνα και Ιαπωνία, χρησιμοποιείται –με παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες με την κανέλα- ως Yang τονωτικό.
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα μόλις τώρα άρχισε να αγγίζει μερικές από τις θαυμαστές δυνατότητες της κανέλας ως αναφορά την θεραπευτική της δράση στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την επιστήμη της φυτοθεραπείας η κανέλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες.
Τα κύρια συστατικά της κανέλας είναι:
1-4% πτητικά έλαια (60-80% κινναμικές αλδεΰδες, 4-10% ευγενόλη)
8% φλαβονοειδή (προανθοκυανιδίνες, κινναμικές ταννίνες)
″ Σύμφωνα με Ιαπωνικές μελέτες πού έλαβαν χώρα την δεκαετία του 1980 οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλας παρουσιάζουν ηρεμιστική και αναλγητική δράση.
Ακόμη, φαίνεται ότι βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού.
″ Το εκχύλισμα της κανέλας παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση.
Σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία.
″ Εξάλλου παραδοσιακά η κανέλα χρησιμοποιείτο ως θετικό στοιχείο προαγωγής της καλής πέψης αλλά και για καταστάσεις όπως κοιλιακές κράμπες, εντερική καντιδίαση, δυσβίωση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Τα πτητικά έλαια του κιννάμωμου φαίνεται ότι ασκούν αντισπασμωδική δράση ενώ ταυτόχρονα σκοτώνουν ένα πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών.
Ευεργετική η κανέλα
Η κανέλα συνδυάζεται με: φρούτα, όπως μήλο και μπανάνα, γλυκά, κρέας και ψάρια. Οι ευεργετικές ουσίες - ιδιότητες... της είναι ότι αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, οι κινναμικές αλδεΰδες της βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού έχοντας ηρεμιστική και αναλγητική δράση, ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού, δυσπεψίας και γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό και λόγω της ουσίας MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες, ενδέχεται να μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, τα τριγλυκερίδια και LDL- χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου