Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

Τροπικα φρουτα

                 Τροπικα φρουτα σε κονσερβα
• Rambutans

Τα Rambutans, που έχουν συγγένεια με τα λίτσι, ονομάζονται κι τριχωτά λίτσι. Προέρχονται από τη Μαλαισία, αλλά σήμερα καλλιεργούνται στην τροπική Κεντρική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, είναι μεγαλύτερα από τα λίτσι, έχου περίπου 5 εκατοστά διάμετρο και ενώ εμφανισιακά διαφέρουν, έχουν παρόμοια υφή. Η σάρκα τους είναι γλυκιά και αρωματική. Τα Rambutans μοιάζουν με μικρά τριχωτά ζώα, αφού η σκληρή τους φλούδα είναι σκεπασμένη με απαλά, σγουρά αγκάθια ή μαλλιά.

Λίτσι (Lychee)

Χαρακτηριστικά : Η σκληρή, φολιδωτή, κοκκινωπή φλούδα ή όστρακο του λίτσι πειρκλείει μια περλέ, διάφανη σάρκα, που είναι σφιχτή και μοιάζει με ζελέ. Αυτή η γλυκιά, αρωματική σάρκα είναι τυλιγμένη γύρω από ένα μεγάλο, γυαλιστερό, καφετί κουκούτσι που δεν τρώγεται.
Ιστορία : Τα λίτσι καλλιεργούνται στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Λένε ότι η ερωμένη ενός Κινέζου αυτοκράτορα απαίτησε κάποτε να βάλουν άμαξες με άλογα να κουβαλάνε λίτσι και να διασχίσουν όλη τη χώρα για προσωπική της ευχαρίστηση.
Θρεπτικά συστατικά : Τα λίτσι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν περίπου 65 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

• Jackfruit

Χαρακτηριστικά : Τα Jackfruit έχουν οβάλ σχήμα και ζυγίζουν μέχρι και 20 κιλά, αλλά στην αγορά διατίθενται μόνο μικρότερα. Έχουν σκληρή αγκαθωτή, πράσινη φλούδα, που σταδιακά γίνεται καφέ. Κάθε φρούτο περιέχει μεγάλα άσπρα κουκούστια που τρώγονται. Τα ώριμα Jackfruit έχουν μυρωδιά στυφή που θυμίζει μπαγιάτικο φρούτο. Τα ώριμα Jackfruit τρώγονται ωμά αφού ξεφλουδιστούν, η σάρκα τους είναι γλυκιά.
Ιστορία : Τα Jackfruit προέρχονται από τα τροπικά δάση της Ινδίας και της Μαλαισίας. Σήμερα καλλιεργούνται στην Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Αυστραλία.

• Guavas(γκουαβα)

Τα Guavas έχουν σχήμα που θυμίζει αχλάδι ή δαμάσκηνο, ενώ στο μέγεθος κυμαίνονται από 2,5 - 10 εκατοστά στη διάμετρο. Έχουν λεπτή απαλή πράσινη φλούδα που κιτρινίζει καθώς ωριμάζουν. Η σάρκα ποικίλλει από άσπρο μέχρι βαθύ ροζ ή απαλό κόκκινο και περιέχει επίπεδα, σκληρά κουκούτσια που τρώγονται. Τα Guavas είναι πολύ μυρωδάτα, με γεύση γλυκόξινη και αρωματική που θυμίζει λίγο εκείνη των κυδωνιών. Τα βρίσκουμε και κονσερβοποιημένα μέσα σε σιρόπι. Με τα Guavas μπορείτε να φτιάξετε γλυκούς χυμούς φρούτων.
Τα Guavas είναι πλούσια σε βιταμίνη C  και είναι καλή πηγή καλίου, νιασίνης και ινών. Έχουν περίπου 62 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.


Longan σε σιρόπι

Το Λονγκαν φυτεύεται ευρέως στην Ταϊλάνδη, και ειναι σε αφθονία, τον Ιούλιο. Φρέσκο ειναι γλυκό με ημιδιαφανη σάρκα , είναι λίγο τραγανό και πολύ νόστιμο. 
Περιέχει σίδηρο και πρωτεΐνες.

Οι κινέζοι τα αποκαλούν " Μάτια του Δράκου».

 
Παπάγια

 Η Παπάγια ειναι ενα γλυκύτατο φρουτο με μαλακή κόκκινη σάρκα. 
Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και ασβέστιο.
Η Παπάγια είναι καλη για την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος.
 Προστιθεται επίσης στις φρουτοσαλάτες.

 
Η Παπάγια (papaya) έχει υψηλή θρεπτική αξία και είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο. Περίπου 17.000 εκτάρια παπάγια καλλιεργουνται στην Ινδία. Απόδοση από ένα δέντρο μπορεί να είναι μέχρι και 100 καρποί,που το  καθένα ζυγίζει περίπου 1 kg.
 Η Παπάγια είναι ένα υγιεινό φρούτα. Εχει περισσότερο βητα καροτένιο σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Αυτή η χρωστική ουσία είναι παρόμοια με αυτή που βρέθηκε στα καρότα, παντζάρια, και στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
 Η καροτίνη στα φρουτα και στα λαχανικα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας.
 100 γρ ώριμης παπάγιας περιέχει μόνο 32 kcal(θερμιδες).
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες το καθιστούν ένα από τα αγαπημένα φρούτα των παχύσαρκων ατόμων που κανουν διαιτα.
Έχει μια καλή περιεκτικότητα βιταμίνης C -57 MGS ανα 100 γρ.
Η πράσινη παπάγια χρησιμοποιείται ως λαχανικό. Δεν περιέχει καροτίνη, αλλά εχει όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνες
Η Παπάγια όταν καταναλώνεται τακτικά θα εξασφαλίσει μια καλή προσληψη της βιταμίνης Α και C. Και οι δύο είναι απαραίτητες για την καλή υγεία.
Β-καροτένιο
Η Παπάγια είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία βοηθά στην πρόληψη των ζημιών από ελευθέρες ριζες.
Ένζυμα
Πολλοι τύποι ενζύμων υπαρχουν στην παπάγια.
Η Παπαΐνη, μία ουσία που απαντάται στη παπάγια και βοηθαει την πέψη. Είναι ένα ένζυμο, το οποίο βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών στα τρόφιμα.
Παπάγια έχει την ιδιοκτησία της tenderizing κρέατος. Αυτή η γνώση έχει γίνει χρήση στη χώρα μας από το μαγείρεμα του κρέατος με πρώτες παπάγια να γίνει προσφορά και εύπεπτο.
Τα άγουρα φρούτα είναι πλούσια πηγή παπαΐνης
Η Παπαΐνη παρουσιάζει επίσης ιδιότητες ανακούφισης του πόνου.
Η Παπάγια συνισταται και για την αντιμετωπιση της δυσπεψίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου