Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Πράσινο τσάι

Πράσινο τσάι
από την Allos


   Το 600π.X. τα φύλλα του γνήσιου φυτού του τσαγιού αναφέρονταν ήδη σε ιατρικά βιβλία. Αργότερα οι βουδιστές μοναχοί έφεραν το φυτό αυτό από την Κίνα στην Ιαπωνία. Οι καλόγεροι το χρησιμοποιούσαν σαν νοητικό διεγερτικό για τις πολλές ώρες διαλογισμού, και το θεωρούσαν θεραπευτικό για τον νου.
   Αρχικά το πράσινο τσάι χρησιμοποιείτο σαν θεραπευτικό ποτό και για νοητική αυτοκυριαρχία. Θεωρείται πηγή έμπνευσης, συγκέντρωσης και ζωτικότητας. Σήμερα, στις παραδοσιακές χώρες που καλλιεργείται το τσάι όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, εξακολουθεί σχεδόν αποκλειστικά να καταναλώνεται πράσινο. Κανονικά δεν πρέπει να υφίστανται ζύμωση τα φύλλα του, έτσι το πραγματικό Γιαπωνέζικο πράσινο τσάι φτιάχνεται από τα πράσινα φύλλα του γνήσιου φυτού που έχει μικρά φύλλα και που ονομάζεται Camelia sinensis. Το πρώτο τσάι που στάλθηκε αρχικά στην Ευρώπη ήταν πράσινο. Οι γιατροί ενδιαφέρθηκαν για το πράσινο τσάι το 1648. Ο Morisset στην διδακτορική διατριβή του συμπέρανε ότι το πράσινο τσάι «... απορροφά την υπερβολική υγρασία, γεμίζει το σώμα με ζεστασιά, το μυαλό με θάρρος και το πνεύμα με ευτυχία».
   Από το μέσον του 18ου αιώνα, οι Άγγλοι έμποροι προώθησαν το τσάι στην Ευρώπη μόνο σαν «μαύρο» τσάι από ζύμωση. Εξ’ αιτίας του εμπορικού συμφέροντος και λόγω της μακροπρόθεσμης ζωής αποθήκευσης, οι Άγγλοι έμποροι του τσαγιού περνούσαν από ζύμωση τα πράσινα φύλλα του και τα έκαναν μαύρο τσάι από τις Ινδικές αποικίες τους, και έτσι έγινε γνωστό σε όλους.
   Το πράσινο τσάι, όπως αρχικά καταναλωνόταν στα κέντρα της καλλιέργειας του τσαγιού, έχει σχεδόν ξεχαστεί στην Ευρώπη. Το Satsuma είναι αληθινό Γιαπωνέζικο Πράσινο Τσάι ποιότητος. Αναπτύσσεται σε παραδοσιακούς κήπους τσαγιού στο νησί Κyushu. Στα νότια της Ιαπωνίας τα φυτά του τσαγιού πρωτοκαλλιεργήθηκαν τον 7ο αιώνα και φύτρωναν στις υψηλότερες περιοχές της Kagoshima σε ηφαιστειογενές έδαφος. Δεν υφίσταται ζύμωση και έτσι δεν χάνει κανένα από τα ζωτικά συστατικά του. Για να αδρανοποιηθούν τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την ζύμωση, τα φρεσκομαζεμένα φύλλα αχνίζονται για λίγα δευτερόλεπτα αμέσως μετά την συγκομιδή, ύστερα τυλίγονται σε ρολό και ξηραίνονται. Αυτή η προσεκτική ετοιμασία του, διατηρεί όλα τα ζωτικά συστατικά του στη φυσική διαμόρφωσή τους, καθώς και το άρωμα των φρέσκων, πράσινων φύλλων.
   Το Satsuma ονομάζεται «τσάι της σκιάς». Το σημαντικότερο κριτήριο όταν παράγεται το Satsuma είναι η διατήρηση των πολύτιμων συστατικών των φρέσκων φύλλων. Υπάρχουν 130 γνωστοί, φυσικοί, ενεργοί παράγοντες στο πράσινο τσάι και πρέπει να βρίσκονται αναλλοίωτοι μέσα στο φλιτζάνι με το έτοιμο τσάι.

   Το Satsuma περιέχει όλα τα συστατικά του φρέσκου φύλλου του τσαγιού σε σχεδόν αναλλοίωτη μορφή. Τα ήπια διεγερτικά στοιχεία οφείλονται στην τανίνη και απελευθερώνονται αργά. Το πράσινο τσάι δεν ενεργεί μέσω αυξημένης καρδιακής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα ο καφές, αλλά με άμεσο αποτέλεσμα στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό δραστηριοποιεί αρμονικά τις ενέργειες του ιδίου του σώματος. Εκτός από τις διεγερτικές του ιδιότητες, το πράσινο τσάι αξιολογείται για την θετική επίδρασή του στην φυσική ευεξία:
- Είναι αλκαλικό και καλά ανεκτό από το σώμα.
- Νοητικά αναζωογονητικό, αυξάνει την συγκέντρωση και την αντοχή.
- Οι βιταμίνες παραμένουν ενεργες, επειδή τα φύλλα του τσαγιού δεν υφίστανται ζύμωση.
 Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε καροτίνη (προβιταμίνη Α). Περιέχει περισσότερη καροτίνη και από τα καρότα (12mg ανά 100γρ.). Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του πράσινου τσαγιού είναι πολύ υψηλή. Φθάνει έως και έξι φορές των λεμονιών (τα λεμόνια έχουν περιεκτικότητα βιταμίνης C 55mg ανά 100γρ.). Η βιταμίνη C είναι πολύ ευαίσθητη και καταστρέφεται εύκολα από το οξυγόνο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αεροστεγής συσκευασία η οποία επιπλέον προστατεύει το άρωμά του, όπως επίσης η αποθήκευσή του σε δροσερό μέρος.
   Οι εποχές συγκομιδής του τσαγιού αποφασίζονται από διαφορετικές κλιματικές περιόδους. Η ποιότητα εξαρτάται από την περίοδο του έτους της σχετικής συγκομιδής. Η τοποθεσία του κήπου του τσαγιού και οι καιρικές συνθήκες είναι αποφασιστικές για την ποιότητα του τσαγιού, το ποσό της ηλιοφάνειας, η θερμοκρασία και η υγρασία της αυξητικής περιόδου είναι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του. Η Satsuma συλλέγει το τσάι της σε τρείς διαφορετικές περιόδους συγκομιδής. Εμείς σας προτείνουμε το De-Ni που προέρχεται από την τρίτη συγκομιδή. Στη διάρκεια της εποχής της τρίτης συγκομιδής, συλλέγονται τα νεκρά, μόλις φυτρωμένα μπουμπούκια, τα μικρά φυλλαράκια που μόλις ξεπρόβαλαν. Ένα τσάι με το τυπικό άρωμα του πράσινου τσαγιού, αναζωογονητικό, διεγερτικό και υγιεινό. Τα συστατικά του αυξάνουν την ευεξία. Ένα τσάι για όλες τις περιστάσεις.
   Το πράσινο τσάι De-Ni της Allos, προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια γνήσιου πράσινου τσαγιού, όπως καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ιαπωνία, που αποτελεί καθημερινή συνήθεια για αναζωογόνηση του οργανισμού. Απολαύστε το σαν ζεστό ρόφημα, ειδικά τώρα που ο καιρός το απαιτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου