Κουσκούς
500g
Συστατικά:
* Κουσκούς * βιολογικης γεωργίας,
Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται.
Πού χρησιμοποιείται
Χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα για διάφορα κρεατικά (όπως ακριβώς και το ρύζι), για ψητά λαχανικά, για ψάρια. Ακόμα γεμίζει και λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές κ.λπ. Προστίθεται σε κρεατόσουπες (και άλλες σούπες), στα όσπρια, σε σαλάτες (το αφρικάνικο ταμπούλι γίνεται με κουσκούς αντί για πλιγούρι). Με γάλα είναι ένα θρεπτικότατο πρωινό, ενώ όταν συνυπάρξει με ζάχαρη, ξερά φρούτα και καρπούς, ροδόνερο και βούτυρο γίνεται ένα ξεχωριστό γλύκισμα.
Πώς μαγειρεύεται
Βράζετε το νερό (ή ζωμό) σε ένα σκεύος. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κουσκούς σε αναλογία 1:1 περίπου. Το αφήνετε 5’ να φουσκώσει και να μαλακώσει και είναι έτοιμο .
Θρεπτικη ανάλυση που βασίζεται σε 100 g
Ενέργεια KJ 1502/ kcal359
Πρωτεΐνη 12g
Υδατανθρακες 72g
Λίπος 2g
Συνταγη
Κουσκους με γαρίδες, λαχανικά και ρας ελ χανούτ
Ερευνά και γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
Υλικά για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
*500 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες
*1 ξερό κρεμμύδι
*3 καρότα
*3 κολοκυθάκια
*2 σκελίδες σκόρδο
*2 ντομάτες
*250 γραμμάρια κουσκούς
*2 κουταλιές του γλυκού μείγμα ρας ελ χανούτ
*ελαιόλαδο
*αλάτι
*φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα κολοκυθάκια και το σκόρδο. Τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη. Ζεστάνετε στην κατσαρόλα 4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λαχανικά. Αλατίστε τα, ρίξτε τις ντομάτες και 2 φλιτζάνια νερό και βράστε τα για 5 λεπτά. Ρίξτε το κουσκούς και 1 κουταλάκι από το μείγμα ρας ελ χανούτ και βράστε το φαγητό για 5-7 λεπτά (αν το κουσκούς είναι προμαγειρεμένο διαφορετικά βράστε ανάλογα με το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία του). Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τις γαρίδες σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο με 1 κουταλάκι μείγμα ρας ελ χανούτ. Αλατίστε και σερβίρετε το κουσκούς με τις γαρίδες.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΡΑΣ ΕΛ ΧΑΝΟΥΤ
*½ φλιτζάνι αποξηραμένα τριαντάφυλλα
*από 1 κουτ. της σούπας καρδάμωμο, κουρκουμά, μακροπίπερο, λεβάντα, κανέλα, κόλιαντρο, κύμινο, πάπρικα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, σκόνη τζίντζερ, μασίς, μαραθόσπορο
*1 γραμμάριο σαφράν
*2 δαφνόφυλλα
Βάλτε όλα τα υλικά για το ρας ελ χανούτ στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ για να τα τρίψετε. Φυλάξτε το μείγμα σε ένα καλά κλεισμένο βάζο μακριά από ζέστη και υγρασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου