Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Γευσεις απο την Ασια.

Γευσεις απο την Ασια.

Kάρι με φασόλια μαυρομάτικα και πατάτες  

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
2 φλ. φασόλια μαυρομάτικα,
3 μέτριες πατάτες,
1 κουταλάκι κόλιανδρο σε σκόνη,
½ κουταλάκι κύμινο σε σκόνη,
½ κουταλάκι τουρμερικ σε σκόνη (turmeric- κίτρινο μπαχαρικό)
2 κουταλιές λάδι,
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ,
½ κοφτό κουταλάκι σπόροι κύμινου,
1 μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη,
2 κουταλάκια χυμό λάιμ (ή 1 κουταλιά λεμόνι),
½ κοφτό κουταλάκι γκαράμ μασάλα (garam masala) σε σκόνη,
ψιλοκομμένο κόλιανδρο (προαιρετικά),
αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε καλά τα φασολια και τα βάζετε να μουλιάσουν σε κρύο νερό για ένα βράδυ (δεν είναι απόλυτα αναγκαίο, όμως είναι καλύτερα, γιατί δεν θα χρειαστεί να βράσουν για πολλή ώρα και θα κρατήσουν το σχήμα τους).
Την επομένη τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό που να τα καλύπτει κατά 6-7 εκατοστά, μαζί με τον κόλιανδρο, το αλεσμένο κύμινο και το τουρμερικ. Αφήνετε να κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο (όχι να ψηθούν) οι πατάτες και τα φασολια.

Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ, βαθύ τηγάνι και ρίχνετε μέσα τους σπόρους του κύμινου και τους ανακατεύετε μέχρι να μυρίσουν - για 1 περίπου λεπτό. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Ύστερα, σοτάρετε μέσα τα σκόρδα και το τζίντζερ και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τις ντομάτες, το χυμό λάιμ (ή το λεμόνι) και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
Προσθέτετε στο τηγάνι τα φασολια με τις πατάτες και υγρό από την κατσαρόλα (όχι όλο αν είναι πολύ), αλατίζετε το φαγητό και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λουβιά και οι πατάτες (αν το μίγμα στεγνώσει, προσθέτετε κι άλλο νερό από την κατσαρόλα). Σερβίρετε το φαγητό με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και το συνοδεύετε, αν θέλετε, με ρύζι μπασμάτι.

Πικάντικη σούπα γαρίδων
Ταϊλάνδης


ΥΛΙΚΑ
16 μεγάλες ωμές γαρίδες,
2 κλωνάρια λεμονόχορτο (lemongrass),
½ κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ,
1 καυτερή πράσινη πιπερίτσα ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη (ή και 2 αν σας αρέσουν τα καυτερά, αν όχι, ένα κομμάτι πιπερίτσας),
2 ρίζες κόλιανδρο (από ματσάκι),
5-6 κουταλιές χυμό λεμονιού,
4 φύλλα καφίρ λάιμ (kaffir lime leaves),
1 φλ. μανιτάρια σε λεπτοκομμένα φετάκια,
4 κουταλιές σος ψαριού (fish sauce),
Αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Α.Κόβετε το κάτω μέρος με τις ριζούλες από τον κόλιανδρο, τις ξεπλένετε καλά και τις ψιλοκόβετε. Ύστερα τις βάζετε στο γουδί μαζί με την καυτερή πιπερίτσα και λίγο αλάτι και τα κοπανάτε όλα μαζί να λιώσουν. Ψιλοκόβετε 8 περίπου κλωναράκια κόλιανδρο (το πάνω, τρυφερό μέρος με τα φύλλα μόνο). Κόβετε το κάτω μέρος του λεμονόχορτου, μέχρι το 1/3 περίπου του ύψους τους και τα κόβετε σε διαγώνια φετάκια.

Β.Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες (αφήνοντας αν θέλετε τις ουρίτσες στη θέση τους και κρατάτε το κέλυφος και τα κεφάλια τους. Τις χαράζετε στην πλάτη με ένα μαχαιράκι και αφαιρείτε τη μαύρη φλέβα που βρίσκεται κατά μήκος της. Τις κρατάτε σκεπασμένες.

Γ.Βάζετε τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το λεμονόχορτο, το τζίντζερ και 5 φλιτζάνια νερό και τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20-25 περίπου λεπτά. Ύστερα, περνάτε το μίγμα από σουρωτήρι και κρατάτε το ζωμό. Σκουπίζετε την κατσαρόλα με απορροφητικό χαρτί.

Δ.Ζεσταίνετε 1 κουταλιά λάδι στην κατσαρόλα, σοτάρετε τα μανιτάρια να ροδίσουν και προσθέτετε το μίγμα κοπανισμένου κόλιανδρου/πιπερίτσας. Ρίχνετε μέσα το ζωμό και όταν κοχλάσει, προσθέτετε τις γαρίδες και τις βράζετε για 3-4 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα τη σος ψαριού και το χυμό λεμονιού και αφήνετε να κοχλάσουν για ακόμη 1-2 λεπτά. Τέλος, ανακατεύετε μέσα τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και ελέγχετε το αλατοπίπερο.

Γαρίδες σε ασιατικό στιλ

ΥΛΙΚΑ
12 μέτριες γαρίδες,
1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο,
4 καρδιές αγκινάρας,
αλατοπίπερο,
λίγο τσίλι σε σκόνη,
λίγο χυμό από φρέσκο λάιμ,
6 κουταλιές γάλα καρυδας (Coconut Milk),
6 κουταλιές νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, χωρίς να αφαιρέσετε τις ουρές τους. Τις πλένετε και αφήνετε να στραγγίσουν.

Σοτάρετε το κρεμμυδάκι σε λίγο ελαιόλαδο και όταν ξανθύνει προσθέτετε μέσα τις αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα. Πασπαλίζετε το μίγμα με το αλατοπίπερο και το τσίλι, προσθέτετε το χυμό του λάιμ, το γάλα ινδοκάρυδου και το νερό. Το αφήνετε να σιγοψηθεί και προσθέτετε τις καθαρισμένες γαρίδες. Σε 3-4 λεπτά είναι έτοιμες. Τις σερβίρετε σε μπολάκι και τις συνοδεύετε με ρύζι γιασεμί(jasmine).


Σημειωση.Τα μπαχαρικα και τις σαλτσες θα τα βρειτε στο καταστημα μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου