ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΚΑΡΥ
Κόκκινες φακές με κάρι και κρέμα καρύδας
Βαγγέλης Δρίσκας
Υλικά για 4 μερίδες
* 2 φλιτζ. κόκκινες φακές
* 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1 κ. σ. τριμμένο τζίντζερ
* 1 κ. γλ. σκόνη κάρι
* 2 τσίλι πιπεριές ψιλοκομμένες
* 1 κ. γλ. κύμινο
* 1 κ. γλ. κόλιαντρος
* 2 κ. σ. μαργαρίνη
* 1 φλιτζ. ντοματάκια κονκασέ
* 1 φλιτζ. κρέμα καρύδας
* αλάτι
* φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιαντρος για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρετε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο στη μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Ρίξτε στην κατσαρόλα τις φακές, το κάρι, τις τσίλι πιπεριές, το κύμινο, τον κόλιαντρο και τα ντοματάκια. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό και βράστε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αλατίστε, ρίξτε την κρέμα καρύδας και αφήστε για άλλα 2-3 λεπτά στη φωτιά. Σερβίρετε με τον φρέσκο κόλιαντρο.
Κουνέλι με κάρυ
Υλικα
1 κουνέλι (1 1/2 κιλό περίπου)
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
4 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
1 ποτήρι λευκό κρασί
3 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλάκια κάρυ
3 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές βιτάμ
2 κουταλιές λάδι ελιάς
αλάτι
πιπέρι
Για το ρύζι:
1 1/2 φλιτζ. ρύζι
4 φλιτζ. νερό
1 κουταλιά λάδι ελιάς
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για το γαρνίρισμα:
2 κλωναράκια μαϊντανό
Εκτελεση
Κόβουμε το κουνέλι σε κομμάτια, το πλένουμε καλά και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κατόπιν αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι με το βιτάμ και μόλις ζεσταθούν, βάζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε και τα σοτάρουμε έως ότου χρυσίσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κομμάτια από το κουνέλι και τα σοτάρουμε καλά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ, πασπαλίζουμε τα κομμάτια με το κάρυ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Τελευταίο ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, έως ότου μαλακώσουν τα κομμάτια από το κουνέλι.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά και περιχύνουμε με τη σάλτσα τα κομμάτια από το κουνέλι.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το ρύζι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με το αλάτι και το λάδι. Μόλις βράσει προσθέτουμε το ρύζι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 15 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το καπάκι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, για 4-5 λεπτά, ούτως ώστε να τραβήξει η πετσέτα τους υδρατμούς από το ρύζι.
Σερβίρουμε το φαγητό σε πιατέλα, βάζοντας πρώτα το ρύζι, από πάνω τα κομμάτια από το κουνέλι και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Συμβουλή
Για να γίνει πιο μαλακό το κουνέλι, μπορούμε να το μαρινάρουμε, βάζοντάς το από την προηγούμενη μέρα, σε ένα μείγμα από λάδι και κρασί.
*το κατάλληλο κρασί Κόκκινο, Νεμέα παλαιωμένη.
Φάβα με κάρι και λαχανικά
Υλικά
Για 2 άτομα
1 καρότο
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
1 κουτ. γλυκού τουρμερικ(κουρκουμας)
½ φλ. τσαγιού κίτρινη φάβα
2 τούφες κουνουπίδι
1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
1 κουτ. γλυκού κολίανδρο αλεσμένο
1 ντομάτα
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου
1 κουτ. γλυκού μαύρα πιπέρια αλεσμένα
Διαδικασία
Προετοιμασία :
2-2.5 ώρες
Μαγείρεμα :
30-45 λεπτά
Εκτελεση
1.Φάβα, η ελληνική. Για να τη φτιάξουμε, βάζουμε σε ένα μπολ ½ φλιτζάνι του τσαγιού κίτρινη φάβα, τη σκεπάζουμε με νερό και την αφήνουμε να μουσκέψει 2 ώρες. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και βάζουμε τη φάβα για βράσιμο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τρία περίπου φλιτζάνια του τσαγιού νερό και βράζουμε, χωρίς καπάκι, για 40 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσει. Την πολτοποιούμε μαζί με το νερό της.
2.Λαχανικά, ντόπια κατά προτίμηση. Τα ετοιμάζουμε για μαγείρεμα. Κόβουμε το καρότο και το πράσο σε ραβδάκια και την πράσινη πιπεριά σε κυβάκια.
3.Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κάρι και σοτάρουμε, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το καρότο, το κουνουπίδι, τη ντομάτα και το μαϊντανό και βράζουμε ανακατεύοντας για 8 λεπτά. Και τέλος, βάζουμε το πράσο, τις πιπεριές, τη φάβα μας, αλάτι και λίγο νερό. Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Εύκολο, νόστιμο και υγιεινό!
Καλή μας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου