Κινόα . Το κινόα είναι δημητριακό από τη Νότια Αμερική.Είχε μεγάλη διαθρεπτική σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και το καλαμπόκι.
Κόκκοι Κινόα
Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για την διαθρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν κατατάξει σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).
Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.
Το κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.
Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.
Είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα άσπρο,κόκκινο,μαύρο αλλά και μπλε.Πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλλαν στο πολιτισμό των Ινκας. Χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Αν κανείς θέλει να το μαγειρέψει,θα πρέπει πρώτα να το ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά το βράζουμε σε διπλάσια ποσότητα νερού.Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα του κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικινδυνο.Η επιστημονική του ονομασία είναι:chenopodium quinoa.
Πρόταση γεύσης 1dl κινόα+2dl νερού.Το βράζουμε σε χαμηλή θερμ. μέχρι να εξατμιστεί το νερό και προσθετουμε πέστο ή καλαμπόκι ή λαχανικά. Διαθρεπτικά στοιχεία ανά 100g
Θερμίδες: 374Kcal
Συστατικά Ποσότητα %Ημερήσιων Αναγκών*
Συνολικά Λιπαρά 6g 8
Κεκορεσμένα Λιπαρά 0,59g 2
Μονοακόρεστα Λιπαρά 1,535mg
Πολυακόρεστα Λιπαρά 2,347mg
Χοληστερόλη 0g 0
Υδατάνθρακες 69g 22
Φυτικές ίνες 6g
Σάκχαρα 0g
Πρωτεΐνες(Αμινοξέα)* 13g 26
Φαινυλαλανίνη 537mg
Λευκίνη 786mg
Μεθειονίνη 262mg
Λυσίνη 734mg
Ισολευκίνη 472mg
Βαλίνη 589mg
Θρεονίνη 459mg
Τρυπτοφάνη 140mg
Ιστιδίνη 314mg
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α 0IU 0
Βιταμίνη C 0mg 0
Βιταμίνη Ε 0mg 0
Βιταμίνη Κ 0mg 0
Βιταμίνη Β1 0,198mg 13
Βιταμίνη Β2 0,396mg 23
Νιασίνη 2,93mg 14
Βιταμίνη Β6 0,223mg 11
Βιταμίνη Β12 0mg 0
Φολλικό Οξύ 49mcg 12
Παντοθενικό οξύ 1,047mcg 10
Μεταλλικά Στοιχεία
Ασβέστιο 60mg 6
Σίδηρος 9,25mg 51
Μαγνήσιο 210mg 52
Φώσφορος 410mg 41
Κάλιο 740mg 30
Νάτριο 21mg 0
Ψευδάργυρος 3,3mg 22
Χαλκός 0,82mg 41
Μαγγάνιο 2,26mg 112
Σελήνιο 0mcg 0
Συνταγη. Σαλάτα με κινόα και μαρούλι
[Photo]
Υλικά για 2 άτομα
~ 10-15 φύλλα μαρούλι
~ 4-5 φύλλα φρέσκο σπανάκι
~ μισή κούπα βρασμένη κινόα
~ 2 κουτ. της σούπας καλαμπόκι
~ 1 κουτ. της σούπας κολοκυθόσπορους
Για το dressing
~ Ελαιόλαδο
~ Μπαλσάμικο ξύδι
~ Αλάτι-πιπέρι
~ λίγο θυμάρι
Σημείωση : Η κινόα βράζεται όπως το ρύζι, με αναλόγια 1 κούπα κινόα προς 2 νερό. Τη ρίχνεται στο νερό να πάρει βράση και αμέσως χαμηλώνεται τη φωτιά. Αφήνετε περίπου 15 λεπτά να πιει όλο το νερό. Καταλαβαίνετε πως η κινόα έχει βράσει όταν οι σπόροι της γίνονται διαφανείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου