Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Πίτουρο ρυζιού

Πίτουρο ρυζιού

 
Συστατικά:
πίτουρο Ρυζιου  (100%)
Περιεχόμενο: 200g
Διατροφικη  ανάλυση ανα 100g:
Ενέργεια:                   1464 = 350 kJ kcal,
Πρωτεΐνες:                            15,0 g,
Υδατάνθρακες:                     50.0 g,
Λίπος:                                    20.0 g,
1 BE =                                    26,3 g
  Ο κόκκος του ρυζιού περιβάλλεται από έναν σκληρό φλοιό, που μετά την συγκομιδή αφαιρείται γιατί δεν είναι βρώσιμος. Στην αρχική του μορφή ο πλήρης κόκκος ή το φυσικό ρύζι αποτελείται από πολλές εξωτερικές στρώσεις. Αυτές οι στρώσεις περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών, των μετάλλων και των φυτικών ινών του ρυζιού. Κατά τη διαδικασία αποφλοίωσης απομακρύνονται οι εξωτερικές στρώσεις και το περιεκτικό σε λιπαρά φύτρο του ρυζιού που βρίσκεται επίσης στην περιφέρεια, οπότε και δημιουργείται το λευκό ρύζι. Τα σωματίδια που παράγονται κατά την λείανση από τα θραύσματα των εξωτερικών υμένων και του βλαστού αποτελούν το πίτουρο ρυζιού.

   Το πίτουρο ρυζιού είναι μία υψηλής συγκέντρωσης μορφή των πολυτιμότερων συστατικών του κόκκου του ρυζιού και προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα για την υγιεινή διατροφή. Ως σήμερα όμως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί από την βιομηχανία τροφίμων, διότι τα λιπαρά συστατικά του τάγκιζαν σύντομα. Έτσι παρέμενε ανεκμετάλλευτο επί αιώνες, ένα από τα πιο υγιεινά παράγωγα της γεωργίας.

   Το πίτουρο ρυζιού έχει μια σειρά θετικών επιδράσεων στην υγεία. Έτσι, όπως προέκυψε από περισσότερες έρευνες, μια ημερήσια πρόσληψη μερικών μόνο γραμμαρίων πίτουρου ρυζιού, μπόρεσε να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος και του ύπατος. Γι’ αυτό το φαινόμενο μείωσης της χοληστερίνης ευθύνονται διάφορα συστατικά του πίτουρου ρυζιού, για παράδειγμα τα επονομαζόμενα τριτερπένια. Περαιτέρω στο πίτουρο ρυζιού περιέχεται μεγάλος αριθμός ισχυρής δράσης αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως για παράδειγμα βιταμίνη Ε (τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες), καροτενοϊδή, φλαβονοϊδή και ορυζανόλες. Αυτές οι ουσίες δρουν ενάντια σε μηχανισμούς που βλάπτουν το σώμα, εξουδετερώνοντας επιθετικές ενώσεις, τις επονομαζόμενες ελεύθερες ρίζες. Με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αποτροπή κακοηθών ασθενειών.

   Η πολύ υψηλή περιεκτικότητα του πίτουρου ρυζιού σε φυτικές ίνες επιδρά θετικά και στο πεπτικό σύστημα, προωθώντας την πέψη. Έτσι αυξάνεται ο όγκος και η συχνότητα των κενώσεων, με αποτέλεσμα να εκκρίνονται ταχύτερα οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό. Παρατηρήθηκε επίσης, μια μειωμένη έκκριση ασβεστίου του νεφρού, οπότε μειώνεται το ρίσκο των πετρών στους νεφρούς. Περαιτέρω σημαντικά συστατικά του πίτουρου ρυζιού είναι οι πολυάριθμες βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν σε σημαντικές ποσότητες στο πίτουρο ρυζιού. Ιδιαιτέρως αξίζει να τονιστούν οι βιταμίνες της ομάδας Β, αλλά και η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ και το φολικό οξύ. Το πίτουρο του ρυζιού περιέχει τουλάχιστον το 78% της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) και το 67% της νιασίνης ολόκληρου του κόκκου του ρυζιού, όπως επίσης περίπου το 80% του σιδήρου του.

   Το πίτουρο ρυζιού δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Είναι ιδανικό για την κάλυψη της ημερήσιας ανάγκης σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η χρήση του στο στην κουζίνα είναι πολύπλευρη: με λίγες κουταλιές του γλυκού μπορεί να βελτιωθεί η υγιεινή αξία σε αρτοσκευάσματα και γλυκά, στο Müsli ή στις σαλάτες.

πηγη@φωτο.http://www.bionews.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου